Annons:

Första kontraktet klart för Hultsfredshus – stort intresse för SKL-husen

Så här ser Hjältevadshus/Hultsfredshus bostäder ut i SKL-upphandlingen. Nu är första kontraktet klart. Bild: SKL

Första kontraktet klart för Hultsfredshus – stort intresse för SKL-husen

Hjältevadshus/Hultsfredshus har skrivit sitt första avtal från SKL:s stora bostadsupphandling. Mariestads kommun har beställt ett tvåvåningshus med totalt nio lägenheter.

Annons:

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har tagit fram ramavtal för bostäder. I dag tecknas det första kontraktet – och det går glädjande nog till Hjältevadshus/Hultsfredshus. Mariestads kommun i Västergötland har beställt ett tvåvåningshus med nio lägenheter. 

– Vi har ett behov av bostäder och är angelägna om att det blir en snabb process och ett kostnadseffektivt byggande. Avtalet som tagits fram gör att det kan bli möjligt. Ett riktigt bra initiativ av SKL, säger Thomas Johansson, samhällsbyggnadschef i Mariestads kommun i ett pressmeddelande. 

"Finns uppdämda behov"

Huset planeras vara inflyttningsklart i slutet av 2017. Hjältevadshus/Hultsfredshus är en av fyra företag som fått ramavtal när det gäller byggnationer på mellan två-fyra våningar. 

– Det känns bra att våra medlemmar börjar använda vårt ramavtal. Det finns uppdämda behov av bostäder, inte minst för äldre, studerande, nyanlända och ungdomar. De upphandlade husen förkortar inte bara byggtiden, utan pressar även kostnaderna för kommunerna. Nu tror, och hoppas jag, att fler kommuner följer i Mariestads fotspår, säger Lena Micko, ordförande för SKL.

Många intresserade

255 av landets 290 kommuner, med 96 procent av Sveriges befolkning, uppger att det saknas bostäder. Mikael R Olsson på Hjältevadshus/Hultsfredshus räknar med fler kontrakt framöver. 

– Givetvis hoppades vi på att intresset skulle vara stort för SKL:s Nya hus, men det har faktiskt varit större än vad vi vågat hoppats på. Det är ett 30-tal kommuner som hört av sig och inom kort kommer vi att teckna ytterligare avtal, säger Mikael R Olsson, tf. Affärsområdesansvarig, Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Även BoKlok i Gullringen är ett av de fyra företag som har tecknat ramavtal med SKL.

Vill öppna fabrik i Hultsfred

Hjältevadshus har cirka 200 anställda och man har tidigare berättat om planerna på att öppna upp husfabriken i Hultsfred igen. Det kan leda till 100 nya jobb. 

– Vi kommer avvakta de första mötena med kommunerna. Vi har nog närmare 30 kommuner som redan har ställt en förfrågan till oss, men det är förstås ett stort steg från en förfrågan till en order. Vi vill också ta ett samhällsansvar, så vi kommer inte starta utan att veta. Det kommer krävas ordrar, men vi kommer inte invänta en full fabrik så att säga. Vi ser ju SKL som en stabil grundvolym som kan garantera fabriken och det är en förutsättning, sa vd:n Pontus Eklind till Dagens Vimmerby i januari i år. 

Företaget har tidigare uppgett att fabriken i Hultsfred kan öppnas under andra kvartalet 2018. Dagens Vimmerby har sökt företagets Mikael R Olsson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt