Annons:

Litet lyft för kommunens näringslivsklimat – fortfarande under rikssnittet

Företagsklimatet i Vimmerby kommun har förbättrats något under det senaste året. Foto: Jakob Karlsson

Litet lyft för kommunens näringslivsklimat – fortfarande under rikssnittet

Efter katastrofraset på Svenskt Näringslivs ranking över kommunernas företagsklimat får Vimmerby kommun något bättre betyg i år. Man är dock fortfarande under rikssnittet.

Annons:

 I dag släppte Svenskt Näringsliv resultatet från den stora enkätundersökningen som ligger till grund för den ranking som presenteras först i september. 

I Kalmar län har 1269 företagare och 306 kommunpolitiker betygsatt en rad områden som på ett eller annat sätt påverkar möjligheten att driva företag i kommunen. 

Vimmerby noterade ett historiskt ras under 2016, men får nu något bättre betyg. Fjolårets 2,8 i sammanfattande omdöme blir 3,1 i år. Det är fortfarande under rikssnittet som ligger på 3,4. 

Delar platsen med grannen

I de olika kategorierna är det små förändringar jämfört med fjolåret. Kommunens upphandling och konkurrensen från kommunala verksamheter får klart bättre betyg. Det får även tele- och IT-nätet samt infrastrukturen, men det är samtidigt de kategorier som avviker mest negativt jämfört med rikssnittet.

Kompetensförsörjningen får sämre betyg.

Totalt blir det alltså 3,1 på den sexgradiga skalan. Vimmerby är dock inte sämst i länet, utan delar åttondeplatsen med grannen Hultsfred. Högsby, Emmaboda och Borgholm ligger sämre till än Vimmerby. Bäst i länet är, som vanligt, Mönsterås med 4,5 i betyg.  

– Mönsterås levererar ett bra företagsklimat som vanligt. Med bra service till företagen från kommunen och en god dialog mellan politik och företag samt bra attityder till företagande från den kommunala apparaten, har man under många år byggt ett bra företagsklimat, säger Johnny Rönnfjord, Svenskt Näringslivs biträdande regionchef i Kalmar län.

Infrastrukturen i botten

De frågor som får lägst betyg i länet är infrastrukturen med vägnät, tåg och flyg. Att hitta medarbetare med relevant kompetens och den kommunala upphandlingen får också låga betyg. I hela åtta av tio kommuner i Sverige ger företagen kompetensförsörjningen ett underkänt betyg.

– Det krävs krafttag för att lösa problematiken på arbetsmarknaden. Gör det enklare och billigare att anställa, sänk skatten på arbete, bygg ut gymnasieskolans yrkesprogram ytterligare och underlätta rekrytering av utländsk arbetskraft. Det skulle underlätta, säger Johnny Rönnfjord.

Fakta

Vimmerbys betyg 2017

Första kolumnen visar området, den andra Vimmerbys kommun 2017, den tredje jämför Vimmerbys kommun med rikssnittet och den tredje jämför kommunens resultat i år med fjolåret.

Sammanfattande omdöme 

3,1 

-0,3 

+0,3 

Konkurrens från kommunens verksamheter 

4,1 

+0,3 

+0,6 

Allmänhetens attityder till företagande 

3,9 

+0,1 

-0,1 

Medias attityder till företagande 

3,8 

+0,2 

+/-0 

Skolans attityder till företagande 

3,7 

-0,1 

-0,1 

Företagens egna initiativ 

3,4 

-0,2 

-0,2 

Tillämpning av lagar och regler 

-0,2 

+0,2 

Tjänstemännens attityder 

2,9 

-0,4 

+0,1 

Kommunpolitikernas attityder 

2,9 

-0,5 

+0,1 

Service till företagen 

2,9 

-0,2 

+0,2 

Tele- och IT-nät 

2,8 

-0,8 

+0,3 

Dialog med kommunledningen 

2,7 

-0,4 

+0,2 

Kommunens information 

2,6 

-0,4 

+/-0 

Upphandling 

2,5 

-0,2 

+0,4 

Tillgång till medarbetare med relevant kompetens 

2,4 

-0,3 

-0,2 

Vägnät, tåg och flyg 

2,3 

-0,9 

+0,2

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt