Annons:

ALV undantas från förbudet: ”Då har vi ingen produkt”

ALV:s vd Joacim Johansson likställer ALV:s vattenförbrukning med Åbros och Arlas. Foto: Jakob Karlsson

ALV undantas från förbudet: ”Då har vi ingen produkt”

Förra måndagen införde Vimmerby kommun bevattningsförbud. Det gäller inte för Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs.
– Kan vi inte vattna så har vi ingen produkt att visa upp, säger sagoparkens vd Joacim Johansson

Annons:

Från och med i måndags blev det förbjudet att använda dricksvatten till bevattning. Skälet är det torra klimatet och kommunens sinande vattentäkter.

Verksamheter som är uppenbart beroende av vatten för sin produktion, som Arla och Åbro, är förstås undantagna från förbudet. Det är även Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs.

– Vi har en dialog med kommunen om det. Att vi vattnar våra växtligheter i trädgårdarna vid Näs och grönytor i parken är att likställa med vattnet till Åbro och Arla. Det är en förutsättning för att leverera den upplevelse vi gör. Kan vi inte vattna så har vi ingen produkt att visa upp, säger Joacim Johansson.

 "Oerhört sparsamma"

Företaget har vidtagit åtgärder efter bevattningsförbudet.

– Vid Näs har vi stängt av vissa funktioner och är oerhört sparsamma. Vi vattnar i den omfattning som det verkligen krävs och behövs. Det gröna rummet i Näs är en del av besöket, likaså rosorna i Törnrosdalen. Vi har dialog med kommunen och de förstår det här ur ett produktionsperspektiv.

Hur mycket förbrukar ni?

– Jag kan inte säkert svara på det.

Hur ser du på vattenkrisen?

– Det är en jätteallvarlig fråga som vi tar på största allvar. Vi tittar på andra lösningar och kollar om vi kan hämta vatten från något ställe som inte är lika känsligt. Vi tänker lite på Stångån och ser en potential att ta vatten därifrån, men min erfarenhet av vattendomar är att det inte är så enkelt. Vi har lite olika idéer.

Hur tror du allmänheten ser på att ni inte behöver följa förbudet?

– Det törs jag inte svara på. Jag tror det finns både och. En del ser säkert att det här skapar sysselsättning och en intäkt till kommunen.

ALV har även ansvar för rondellen som leder ned till parken.

– Vi har tagit ansvar för den eftersom det första och sista intrycket är viktigt vid ett besök. Vi kommer se över hur vi kan minska behovet av vatten där, men ändå skapa ett bra första intryck.

 "Jobbat ständigt"

VEMAB:s VA-chef Kim Tietze säger så här:

– Vi har en dialog med ALV. De jobbar ständigt med besparingar och kör även med egna brunnar.  Så långt det räcker tar ALV från egen brunn.

Har några andra verksamheter fått dispens?

– Vi har haft dialog med målarfirmor och de har fått dispens. Det är det enda egentligen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt