Annons:

REJÄL SKATTESMÄLL FÖR ARLA EFTER ETABLERINGEN I VIMMERBY

Arla åker på en rejäl skattesmäll efter att Skatteverket satt ned foten för det skatteupplägg som använts i tio år. Foto: Arla

REJÄL SKATTESMÄLL FÖR ARLA EFTER ETABLERINGEN I VIMMERBY

2004 etablerade sig Arla i Vimmerby. I samband med det lånade man en halv miljard av Arla i Danmark. Nu får man en rejäl smäll av Skatteverket som kräver 35 miljoner kronor. Det rapporterar ATL, Affärstidning för lantbruket, i dag.

Annons:

Skatteverket ger Arla en rejäl bakläxa när det gäller finansieringen av etableringen i Vimmerby 2004. Myndigheten menar att bondekooperativet lånat pengar av sig självt i syfte att få ned skatten mellan 2004 och 2014. 

Bakgrunden är den fabrik i Vimmerby som byggdes 2004. Arla i Sverige lånade en halv miljard av Arla i Danmark och har sedan dess gjort avdrag för räntorna med cirka 30 miljoner om året. Totalt har man alltså gjort avdrag på cirka 350 miljoner kronor – det motsvarare mer än halva lånet. 

Efter att lagen ändrats satte Skatteverket stopp för upplägget 2014 och menade att lånet inte är affärsmässigt motiverat. Beslutet kom i julas. Arla överklagade först beslutet, men har nu accepterat Skatteverkets bedömning. 

Arla ägs av 12 000 bönder och gjorde ett resultat på tre miljarder förra året. Enligt presschefen har man inte dolt något för Skatteverket. 

– Allt står i deklarationen. Under perioden 2004 till 2014 var detta en jättebra affär för våra ägare, våra bönder. Vi följde precis alla regler och allt som gäller och vi behövde låna pengar, så det var ju inte något konstigt i detta, säger presschefen Erik Bratthall till ATL. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt