Annons:

Släppte ut 70 000 ålyngel – 80 procent dör i turbinerna

Tekniska verken släppte nyligen ut 70 000 ålyngel i Stångån. Foto: Tekniska verken

Släppte ut 70 000 ålyngel – 80 procent dör i turbinerna

För en tid sedan släppte Tekniska verken ut 70 000 ålyngel i Stångån. Men bara 20 procent väntas klara den snåriga vägen genom vattenkraftverken.
– Det är en skandal, säger Åke Wester, ledamot i vattenrådet för Motala Ström och Svartån till SVT.

Annons:

Tekniska verken har inte så mycket att välja på. Enligt vattendomarna ska de varje år släppa ut ett visst antal ålyngel i vattensystemen. Den årliga kostnaden ligger på cirka en halv miljon kronor – men det är bara en femtedel av ålynglen som väntas överleva den mycket farliga vägen ut till havet.

– Orsaken är att de allra flesta stryker med i kraftverkens turbiner. Bara i Östergötland är det ett tiotal kraftverk där ålarna mals sönder. Jag tycker Tekniska verken gör en god insats som släpper ut ål, men det är ändå en skandal att så många ålar dör i turbinerna. Det krävs att fler passager förbi kraftverken byggs, säger Åke Wester  ledamot av vattenrådet för Motala ström och Svartån.

Ålen blir könsmogen först om cirka 15 år.

– Om ca 15-20 år är de könsmogna och omkring en meter långa. Det är då ålen ska börja sin vandring ut i haven för att sedan ta sig mot Sargassohavet för att leka och föröka sig, säger Åke Wester ledamot av vattenrådet för Motala ström och Svartån.

Att släppa ut ålen närmare havet är inte tillåtet enligt vattendomarna. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt