Annons:

STREJKVARSEL PÅ FÖRETAG I VÄSTERVIK

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

STREJKVARSEL PÅ FÖRETAG I VÄSTERVIK

Svenska Elektrikerförbundet har varslat om strejk och blockad på ett företag i Västervik. Strejken bryter ut den 17 oktober om ingen lösning nås innan dess.
– Vi värnar om våra medlemmar, säger David Fernhed, ombudsman på Elektrikerförbundet.

Annons:

Under tisdagen varslade Svenska Elektrikerförbundet om strejk och blockad på företaget Smart Solar Norden AB i Västervik. Strejken bryter ut den 17 oktober klockan 05.00 om ingen lösning är i hamn innan dess. 

Samtliga arbetstagare på företaget berörs av varslet. Enligt uppgifter ska det röra sig om sex anställda.

"Samtidigt sätts företaget i blockad vilket innebär att inga andra företag får befatta sig med arbeten som har med Smart Solar Norden AB att göra", skriver Svenska Elektrikerförbundet i ett pressmeddelande. 

– Vi värnar om våra medlemmar och att de ska kunna jobba under så bra villkor som möjligt. Här handlar det om att teckna kollektivavtal. Det är, framför allt grabbar, och de går miste om sex procent i avsättningar till tjänstepension och löneökningar bland annat, säger ombudsmannen David Fernhed.

Försökt få till kollektivavtal

Svenska Elektrikerförbundet ska under en längre tid försökt förhandla fram ett kollektivavtal på arbetsplatsen utan resultat.

"Därför anser medlemmarna sig nödgade att varsla om konflikt för att få till ett kollektivavtal på företaget. Medlemmarna kan idag inte vara trygga med att de är försäkrade på arbetet. De har inte heller den tjänstepension på sex procent som man har rätt till när man har avtal. Vidare är arbetstagarna inte garanterade löneökningar, övertidsersättningar, arbetstidsförkortning och extra pengar vid föräldraledighet", skriver man i pressmeddelandet.

Hur länge har det här pågått?

– Det här är andra omgången och den processen inleddes i maj kan man säga. Man höll även på under 2021, men då gick det inte så här långt. Jag vill egentligen inte kommentera vad som hände då, men det är en långdragen process som har nått vägs ände, säger David Fernhed.

Hur ser du på möjligheten att företaget, i ditt tycke, tar sitt förnuft till fånga och att det inte blir någon strejk?

– Jag förutsätter att det inte behöver gå till strejk, utan att man löser det här innan det. 

Vår tidning har sökt företagets vd utan resultat. På sin hemsida skriver företaget att man arbetar med det mesta inom solenergi och erbjuder en rad olika tjänster och produkter till privatpersoner och företag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt