Annons:

STG fyller 50 år – firar stort på

Vimmerbyföretaget STG fyller 50 år i år och det kommer att firas i afton.

STG fyller 50 år – firar stort på "hemmaplan"

Ett av kommunens största företag fyller jämnt. I år är det 50 år sedan Svensk Tryckgjutning, STG, startades. I kväll ska den pigga 50-åringen firas utanför fabriken i Vimmerby.
– Vi vill göra något ordentligt när vi fyller 50, säger Peter Hjelte, vd på STG.

Annons:

Vimmerby kommun har flera väldigt stora och framgångsrika företag. Ett av dessa är Svensk Tryckgjutning, STG. 

2017 är det 50 år sedan företaget såg dagens ljus för första gången. Det ska förstås uppmärksammas. Samtliga företagets 113 anställda är inbjudna till en stor fest i ett tält utanför Fabriken. 

– Vi tycker att det är trevligt att uppmärksamma det. Vi ska ha en samling med all personal, alla företagets anställda. Det blir en intern fest inom STG, vi känner att vi vill göra så, säger vd:n Peter Hjelte. 

Hur känns det att företaget fyller 50?

– Det känns som en jäkla massa år. Det är roligt att vi har kunnat gå vidare i en generation.

"Mår väldigt bra"

1967 startade Peters far, Sven Hjelte, STG. Än går företaget, som framför allt riktar sig mot bilindustrin, starkt.

– Vi mår väldigt bra, vi har en bra situation, med bra orderläge och stor efterfrågan på våra produkter. Jag skulle säga att vi mår så bra vi bara kan, det har varit ett högt tryck under några så vi ska absolut inte klaga. Vi är ödmjuka och tacksamma för de fina kunder vi har. Att få vara partners med den här typen av kunder är hedersamt. Vår kunniga och lojala personal är också av stor vikt för att vi ska kunna mäkta med de krav vi möter på marknaden.

Finns det tankar på att utöka ännu mer?

– Det beror på våra kunder och hur vi utvecklar och säljer in oss. Vår ambition är att växa ytterligare, men vi måste anpassa oss efter vad Vimmerby kan erbjuda oss i resurser och vi ser en liten oro för bostadsdelen. Det måste finnas bostäder, för det är på kompetenssidan vi ser att det är svårt att rekrytera från andra kommuner.

Investeringar på gång

Mycket är på gång för STG de kommande åren. Peter Hjelte känner sig relativt trygg för ett par år framåt. 

– Vi står inför en del nya projekt framgent och kämpar för nya projekt som är på gång, men inte är klara. Vi har en del som kommer i slutet av nästa år och även 2019 och 2020. Det ser bra ut långt framöver, men hur omvärlden påverkar oss, det kan vi inte rå på. Våra kunders försäljning påverkar oss såklart, men som vi är med ute på Europamarknaden, vi har ungefär 50 procent på tyska marknaden och 50 procent i Sverige och vi har sålt in många stora projekt som kommer att växla in successivt de närmaste två åren. Med det kommer en del utmaningar i att ta hand om de projekten, både i form av investeringar och i rekryteringen av kompetent personal. Det är den stora utmaningen för oss just nu. 

Begränsas ni av bostadsbristen i Vimmerby?

– Det kan jag inte säga just för dagen, men vi ser att det är ont om bostäder och när vi har kontakt med personer som kan tänka sig att flytta hit ser vi bostäderna som en viktig sak att styra upp, för det finns en brist. Jag vet att många stora företag känner ungefär likadant, men jag tror att man har det ganska klart för sig inom kommunen. Det är inget man bara kan ta beslut på i en handvändning, men det är en del på gång och det är positivt och jag är övertygad om att det kommer ordna upp sig. 

En del investeringar är på gång inom den närmaste framtiden. 

– Det kommer lite nya maskiner i oktober-november, lite nya gjutmaskiner som är kopplade till nya projekt. Vi håller på att titta på inför slutet av nästa år när vi särkerligen behöver nya investeringar. Det rör sig i storleksordningen om tio till 15 miljoner. Det hör till vår verksamhet, vi får ofta investera i samband med nya projekt.

"Vill vi göra något ordentligt"

I samband med den stora festen vid 50-årsfirandet blir det middag och uppträdande. 

– Det blir mat, musik och underhållning. 

Effect har på uppdrag av STG agerat festfixare. En hemlig världsartist dyker upp under aftonen. 

– När vi fyller 50 år vill vi göra något ordentligt och visa vår uppskattning för vår personal. En del av dem har varit med väldigt länge och en del i över 30 år, så det vill vi visa vår uppskattning för. Det är kul med en överraskning också.

Hörs vi om 50 år igen när ni fyller 100 år?

– Det hoppas jag verkligen om jag finns kvar, haha. Det ska vi göra allt för i alla fall, för företaget ser det bra ut, säger Peter Hjelte.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt