Annons:

Här kan Åbros nya anläggning hamna –

Henrik Dunge är vd för Åbro Bryggeri. Foto: Arkivbild

Här kan Åbros nya anläggning hamna – "Tror inte det slutar med 44 miljoner"

Åbro Bryggeri har säkrat mark runt bryggeriet under längre tid. Nu kan en helt ny anläggning för produktion och framställning av vätgas hamna där.
– Vi jobbar för fullt med detta, säger vd Henrik Dunge. 

Annons:

Så sent som på luciadagen 2023 kunde vår tidning berätta att Åbro Bryggeri köpt ännu en fastighet uppe vid Vimarvallen. Det rör sig om knappt 11 000 kvadratmeter och den 1 april i år tar Åbro över fastigheten. 

Då berättade Henrik Dunge, vd för Åbro Bryggeri, att det handlade om att fortsätta säkra mark runt bryggeriet. För snart fyra år sedan köpte Vimmerbyföretaget Vimarvallen av kommunen. 

Nu kan det bli plats för den helt nya anläggningen för produktion och framställning av vätgas. Det är en satsning som möjliggör att hela bryggeriets fordonsflotta kommer att kunna drivas genom fossilfri drift i framtiden. Åbro har beviljats 20 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverket och investeringen ligger på 44 miljoner kronor. 

– Vi håller på med det här för ögonblicket och det finns vissa krav från Klimatklivet kring vad vi ska göra. Vi ska tillverka vätgas för att kunna tillgodose det som bränsle för fordon och industrin. Det här är mer en mindre provverksamhet och därför bygger man inte upp en stor tankanläggning direkt. Det handlar om att tänka mer logistiskt. Det är enkelt att förflytta vätgas och en sådan tankstation kanske ska ligga ute vid Åkebo eller vid Krönsmon. Men det är för tidigt att säga nu, berättar Åbros vd Henrik Dunge.

"Plats har vi gott om"

Anläggningen som Åbro ska bygga väntas vara i drift från och med maj 2025. 

– Kravet är maj 2025 och jag misstänker att även länsstyrelsen sätter fart nu, som ordnar med tillståndet. Vi jobbar för fullt med det här och är i princip klara för beslut nästa vecka kring vilken anläggning vi ska ha.

Var kommer anläggningen att hamna?

– Plats har vi gott om, men vi ska tänka efter innan kring var vi sätter den. Anläggningen börjar byggas när vi fått bygglovet och det kommer finnas tre olika alternativ för placering. 

Ett alternativ är uppe vid gamla Vimarvallen?

– Ja, mot Krönsmon där. Övriga två alternativ är också inne på vårt eget område mot Stångån. Det är inom vårt område som vi kommer bygga den. Det här är containrar som det går att flytta på. Det finns en del regler kring bygglovet, men det är containrar som går att ställa var som helst egentligen. Nu ska vi jobba med de alternativ vi har. 

"Ännu mer effektiva"

I nästa steg kommer alltså den här vätgasstationen. 

– Det är som en biogasstation. Då kommer det vara fler inblandade, för det är för hela logistikbiten. Det blir som ett nav och det är väldigt mycket transporter här. Jag tänker på Arla med sin fordonstrafik och det är bra att ha ännu ett alternativ till biobränsle, biogas och HVO100. Det blir ett logistikcentra. 

Då blir investeringen totalt sett ännu större?

– Jag tror inte det slutar med 44 miljoner, utan vi kommer investera ännu mer. Att vi får det här bidraget är alltid jättepositivt. 

Bryggeriet kommer också använda den värme som bildas från vätgasproduktionen till sina egna fastigheter. 

– Det gör att vi kan bli ännu mer effektiva, säger Henrik Dunge. 

Åbro har nu i flera års tid gjort stora satsningar för att få en ökad cirkulär ekonomi och effektivitet i sin anläggning.

– Vi har gjort det här i många steg och tänkt till före. Nu ligger vi väldigt rätt i tiden och det känns väldigt bra. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt