Annons:

Skapligt resultat för skogsjätten under svårt år

Skogsjätten Vida gör ett resultat på nästan en miljard, trots minskningen i branschen. Foto: Pixabay

Skapligt resultat för skogsjätten under svårt år

Rörelseresultatet för Vida sjönk kraftigt under 2023 – men det ekonomiska läget är ändå mycket stabilt för skogsjätten.

Annons:

Det blev ett plusresultat på 984 miljoner kronor för Vida – att jämföra med 3,7 miljarder plus 2022. De huvudsakliga orsakerna till minskningen är en minskad efter frågan och svag tillgång på timmer med rekordhöga priser som följd.

– 2023 har varit utmanande där vi löpande har behövt göra strategiska avvägningar. Då vi har en god lönsamhet i bolaget har vi kunnat fortsätta att investera i våra anläggningar för att effektivisera för framtiden. Vi har rott ett par större investeringar i land och några nya större investeringar har vi tagit beslut kring. På sågverket i Bruza kommer vi bland annat bygga ett nytt hyvleri samt investera i ny panna och torkar för att på sikt kunna öka sågproduktionen. Hela investeringen uppgår till cirka 685 miljoner kronor. Trots att vi haft ett utmanande år bakom oss, och det kommer ta tid innan byggnationen kommer igång igen, känner vi oss väl positionerade för ett fortsatt besvärligt marknadsläge, säger koncernchefen Måns Johansson.

Prognosen för 2024 är att det blir ytterligare ett utmanande år.

”Sågverksbranschen befinner sig i en betydligt tuffare situation jämfört med de mycket framgångsrika åren 2021 och 2022. Vi verkar i en cyklisk bransch där förutsättningarna snabbt ändras. Vidas lönsamhet är starkt beroende på hur konjunkturen, valutakurser och politisk stabilitet i världen utvecklas”, skriver bolaget.

Vida har anläggningar fyra anläggningar i länet: Vimmerby, Mörlunda, Gransjö, Orrefors. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt