Annons:

BoKloks vd:

BoKloks vd Jonas Spangenberg säger att det var självklart att satsa vidare i Gullringen. Foto: Pressbild

BoKloks vd: "Självklart att satsa vidare i Gullringen"

En kvarts miljard investerar Skanska i sin BoKlok-fabrik i Gullringen. Att göra på något annat sätt var inte aktuellt.
– Det hade varit att gå över ån efter vatten. Vi har en fantastisk anläggning med väldigt bra människor, säger Jonas Spangenberg, vd på BoKlok.

Annons:

Ett mycket glädjande besked för Gullringen och Vimmerby kommun kom på fredagsmorgonen. 

Skanska investerar 250 miljoner kronor i sin fabrik i samhället. Fram till 2020 ska ombyggnationen pågå – och cirka 50 personer ska nyanställas. 

– Vi gör det här för att BoKlok växer så det knakar och vi behöver öka vår kapacitet. Vi har en fabrik, den i Gullringen, och då känns det självklart att växa i den fabriken. Alternativet hade varit att bygga en ny fabrik någon annanstans, men det hade varit att gå över ån efter vatten. Här har vi en fin anläggning med bra människor och då är det bara att gasa. Vi har inga planer på en annan fabrik, säger BoKloks vd Jonas Spangenberg.

Vad innebär investeringen?

– Den kommer innebära en mängd saker. Genom de här investeringarna kommer vi skapa en hypermodern husfabrik som ligger i framkant i norra Europa. Det kommer göra oss skickligare och ökar vår kunskap. Vi kommer kunna erbjuda bra lägenheter för personer med vanliga plånböcker. Vi kommer utöka kapaciteten som sådan, men också vår konkurrenskraft. 

200 anställda i dag

I dagsläget jobbar runt 200 i fabriken i dag. Det ska bli närmare 250 inom en treårsperiod. Jonas Spangenberg är inte orolig för möjligheterna att rekrytera.

– Det kanske låter naivt, men vi har lyckats hittills och vi är övertygade om att vi kommer fortsätta att göra det. Sedan är det så att vi inte behöver 50 personer över en natt, det här kommer ta tre år och vi har också tre år på oss att rekrytera. Vår erfarenhet är också att bygden litar och tror på oss. Vi är en attraktiv arbetsgivare och ett ställe man vill vara på. 

Kan det bli fler än 50?

– Vår bedömning är 50, men det är först när vi har tagit de olika stegen som vi vet hur bra vi lyckas.

Inte oroade över konjunkturläget

Från BoKloks sida är man heller inte oroade för en nedgång i konjunkturen. 

– Jag förstår din fråga. Det står i tidningar om bostadsbubblor och om vi har nått vår topp, men sanningen är att det har byggts för lite i Sverige de senaste 25 åren. Behovet är fortsatt stort och kommer att vara det framöver också. Vi behöver omvandla det behovet till efterfrågan. Att bygga bra lägenheter till fast pris är mindre konjunkturkänsligt än att bygga lyxlägenheter. Det är klart, det kan hända, men tittar man bakåt har nedgångarna varit korta. Den här ombyggnationen är klar tidigast 2020 och med en tillfällig svacka har den nog blåst över när den här investeringen är klar. Långsiktigt ser vi att behovet finns och att vi har förmågan, säger Jonas Spangenberg.

Att förändra förutsättningar för arbetarna är inte aktuellt. 

– Vi har inte funnit skift som det mest effektiva. Många av våra medarbetare trivs med de arbetstider vi har och i den här investeringen finns inte sådana planer. Sedan är det klart att vi kan tillfälliga skift om vi hamnar i en situation där ett projekt måste fram extra snabbt.

Fortsätta växa?

Behöver BoKlok fortsätta växa även efter 2020 är det troligen den vana husfabriksorten som gäller då också. 

– Det är gott om plats på området, så teoretiskt sett ja. Det här är inte slutsteget på något sätt, men vi tar gärna den här resan i mål först. Det här är trots allt den största investeringen i BoKloks historia och vi är inte klara förrän om ett antal år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt