Annons:

Stark delårsrapport för Bergs Timber – gör mångmiljonvinst

Bergs Timbers senaste delårsrapport är stark. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Stark delårsrapport för Bergs Timber – gör mångmiljonvinst

Bergs Timber fortsätter att gå starkt. Det senaste verksamhetsåret slutade med 25 miljoner kronor i vinst. Delårsrapporten för september till februari visar att resultatet efter skatt uppgår till 25,4 miljoner kronor.

Annons:

Mörlundaföretaget Bergs Timber har haft ett antal tuffa år bakom sig, men den utvecklingen har definitivt vänt. Det senaste verksamhetsåret levererades ett resultat på 25 miljoner kronor. Det kan jämföras med räkenskapsårets dessförinnan, som slutade med en förlust på 3,7 miljoner kronor.

Nu visar delårsrapporten för perioden 1 september 2017 till 28 februari 2018 att Bergs Timber fortsätter att gå starkt. 

Nettoomsättningen uppgick till drygt 676 miljoner kronor under perioden – vilket är en ökning med 28 procent. Rörelseresultatet blev 34,7 miljoner kronor och resultatet efter skatt uppgår till 25,4 miljoner kronor. Resultatet per aktie uppgår till 0,15 kronor.

"Ökningen av nettoomsättningen beror främst på att sågverket i Vimmerby ingår i koncernen från 9 januari 2017. Vidare påverkas nettoomsättningen positivt av höjda priser på sågade trävaror och biprodukter. Sågverket i Vimmerby tillför ca 130 Mnkr till koncernens nettoomsättning", skriver Bergs Timber i delårsrapporten.

Stark finansiell ställning

Bolagets finansiella ställning bedöms vara "stark". Soliditeten uppgår till 54,7 procent och de likvida medlen på 132,3 miljoner kronor.

"Den förbättrade likviditeten beror på ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten. Vidare har koncernens utleveranser varit på en för säsongen hög nivå vilket medfört att lagernivån är lägre än förväntat och att skuldsättningsgraden är på en för säsongen låg nivå", skriver Bergs Timber.

Bergs Timbers styrelse har tagit beslut om att investera 27,5 miljoner kronor i en ombyggnad av såglinjen i Vimmerby. Dessutom är bolaget på gång att förvärva verksamheter i Baltikum och Storbritannien.

Under delårsperioden uppgår investeringarna i materiella anläggningstillgångar till 20,5 miljoner kronor. Investeringarna är till största delen kopplat till den pågående investeringen i ny biobränslepanna i Mörlunda samt moderniseringen av såglinjen i Vimmerby.

Cirka 240 anställda

Bergs Timber konstaterar att konjunkturläget är fortsatt starkt och i dagsläget ser bolaget inga egentliga tecken på avmattning. Sammanfattningsvis ser man med tillförsikt fram mot den närmaste tiden.

Den 25 januari togs beslut om att genomföra en utdelning med fem öre per aktie. Utdelningen utbetalades under februari månad. 

Bergs Timber har totalt fem anläggningar inom ett avstånd av 14 mil. Drygt 80 procent av försäljningen sker i utlandet.

Koncernen har cirka 240 anställda.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt