Annons:

 Hotellägaren vill starta räddningsgrupp för kontoret

Oxgårdens ägare Staffan Samuelsson brinner för kontoret i Gullringen och vill starta en räddningsgrupp. Foto: Simon Henriksson

Hotellägaren vill starta räddningsgrupp för kontoret

För tre år sedan var Staffan Samuelson ytterst nära att förvärva Gullringshus kontor. Företagaren mottog beskedet om rivningen med bestörtning – och vill att en räddningsgrupp nu bildas.
– Det är med stor sorg jag läser att huvudkontoret i Gullringen kommer att rivas, säger han.

Annons:

I går avslöjade Dagens Vimmerby att det omdiskuterade kontoret i Gullringen kommer att börja rivas i september.

Beskedet fick Staffan Samuelson, ägare till framgånsrika turismföretaget Oxgården, att tänka sig tre år tillbaka i tiden. Då var han ytterst när att förvärva fastigheten från Bengt Ansgarius-Svensson.

– Under den perioden var jag väldigt engagerad i de nyanländas situation och jag träffade Bengt vid flera tillfällen både i Gullringen och i Stockholm. Mitt förslag var att starta ett utvecklingscentrum i Gullringen för trä- och snickeriutbildning för nyanlända. I fastigheten skulle det finnas utbildningslokaler i snickeri och SFI och även bostäder. Hela Småland är fyllt av husbyggarföretag och bara 20 meter från kontoret finns ett otroligt framgånsrikt husföretag i BoKlok där man kunde få sin praktik. 

 "Handlade om miljonbelopp"

Intresset var ömsesidigt – men efter ett möte i Stockholm fick Samuelson besked om att ägaren hellre ville riva byggnaden.

– Han tyckte allting lät jättebra, men sedan fick jag ett brev om att han tackade nej och föredrog en rivning. Det handlade definitivt inte om att ta över det för en krona, utan det var miljonbelopp som vi diskuterade. Jag brinner för en levande landsbygd och hade väldigt mycket planer för Gullringen och hur man kunde utveckla bygden och rädda skolan och barnomsorgen. Jag förband mig att inte ta ut någon vinst i bolaget utan allting skulle återinvesteras i Gullringen. För mig fanns det inget vinstintresse i det här.

"Riktigt sorgligt"

Samuelson blev bestört när han läste om rivningen i går.

– Jag blev så ledsen när jag läste om det. Det är riktigt sorgligt. När jag var där ute blev jag väldigt imponerad av fastigheten och jag tycker att det finns så mycket möjligheter. Det är tråkigt att kommunen inte tänkte ett varv till. Jag förstår att kommunen är rädd för driftkostnaden och man kan inte flytta ut socialtjänsten till Gullringen – men ett utbildningscenter som kan tillgodose hela Småland med husbyggare hade verkligen kunnat bli bra. Det är destruktivt att riva det. Jag tror Vimmerby gjorde ett stort misstag att inte se möjligheten.

Rivningen har fått fart på Samuelssons tankar för fastigheten på nytt.

– Det triggar igång mig. Jag har varit tyst om de här planerna som jag hade, men processen var långt gången. Jag tycker att man ska bilda en räddningsgrupp och skulle gärna sitta med i den själv. Det borde vara utvecklingschefen i kommunen, folk från näringslivet och någon entreprenör. Jag tror absolut att det går att hitta något positivt. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt