Annons:

JUST NU: ÅBRO BRYGGERI GÖR JÄTTEINVESTERING

Åbro Bryggeri gör en mångmiljoninvestering på solenergi. Foto: Åbro Bryggeri

JUST NU: ÅBRO BRYGGERI GÖR JÄTTEINVESTERING

Åbro Bryggeri kommer att bygga en av Sveriges största solcellsanläggning. Det meddelar företaget i dag.

Annons:

Åbro Bryggeri kommer under våren att montera en av Sveriges största takmonterade solcellsanläggningar på bryggeriets stora takytor. Det sker för att producera egen el och trygga hållbar elförsörjning till företaget.

Tillsammans med leverantören Swede Energy i Huskvarna installeras en anläggning på 570 kWp, som kommer att producera mer än en halv miljon kWh per år. Under en solig sommardag kan närmare 35 % av bryggeriets elförbrukning säkras genom solenergi.

– Solenergi passar oss särskilt bra genom att vår produktion och elförbrukning är som högst sommartid när solen lyser som mest. Cirka 80 % av solenergin produceras under sommarhalvåret april-september, säger Mikael Wall, teknisk chef på Åbro bryggeri i ettpressmeddelande. 

1 780 solpaneler

Åbros resterande elförsörjning kommer från vattenkraft, vilket gör att all vår elförbrukning nu härstammar från förnybara energikällor.

Solcellsanläggningen på Åbro Bryggeri kommer att bestå av 1780 solpaneler om totalt 3 500 kvadratmeter, vilket täcker huvuddelen av bryggeriets lagertak. 

Investeringen ligger på cirka fem miljoner kronor. 

– Det är absolut en rolig satsning. Vi har tittat på det i flera år, men det var först i höstas som vi hittade en leverantör som kan leverera det som passar oss. Det är en miljöprofil på den här satsningen och vi tycker att det är ett bra sätt att använda våra stora takytor, säger Wall till Dagens Vimmerby. 

Investeringen väntas nå break even inom åtta-tio år. 

– Men det beror förstås på elpriset. 

Har ni liknande miljösatsningar på gång? 

– Inte som är i den här storleken. Däremot jobbar vi mycket med att spara energi och använda mindre vatten. I dag är all energi, både el och värme, som vi köper in fossilfri. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt