Annons:

HÄR ÄR FÖRETAGENS BETYG PÅ VIMMERBY KOMMUN

Vimmerby kommun får högre betyg av företagen i den senaste rankingen. Foto: Jakob Karlsson

HÄR ÄR FÖRETAGENS BETYG PÅ VIMMERBY KOMMUN

Kommunens hantering av bygglov har fått kraftig kritik från flera håll under de senaste åren. Men nu lyfter kommunen på SKL:s NKI ranking. Vimmerby får 74 i snittbetyg och kommer på 59:e plats av de 159 kommuner som deltar.

Annons:

För femte gången rankar SKL kommunerna i landet när det gäller hanteringen av vissa verksamhetsområden. Enkäten som ligger till grund för rankingen skickas ut till företag som varit i kontakt med kommunen under året.

Rankingen omfattar sex myndighetsutövningsområden: brandskydd, livsmedelskontroll, bygglov, serveringstillstånd, markupplåtelse och miljö- och hälsoskydd.

Företagarna betygsätter kommunen mellan 1-10 och därefter räknas man fram det index som kallas NKI (Nöjd Kund Index). Skalan går från 1-100 och 70-70 bedöms som bra. Rikssnittet ligger på 71.

 Lyfter 16 placeringar

Vimmerbys index går från 70 2016 till 74 2017. Det ger plats 59 av de 159 kommunerna i rankingen. Förra året hamnade Vimmerby på plats 85.

  • När det gäller brandskyddet får Vimmerby 86 i NKI, vilket ger en femteplats i landet.
  • För bygglovet får Vimmerby en mittenplacering. 64 i index (+2 jämfört med fjolåret) ger plats 69 i landet.
  • För miljö- och hälsoskydd finns det för få svar, men den med Hultsfred gemensamma förvaltningen får 64 i NKI, vilket ger plats 103.
  • När det gäller livsmedelskontrollen kommer Vimmerby sist av alla i hela landet med ett NKI på 59. Rikssnittet ligger på 74.
  • Serveringstillståndet ger plats 25 med ett NKI på 81.
  • För markupplåtelse är det också för få svar.

 "Korta handläggningstider"

Flera av områdena hanteras av miljö- och byggnadsförvaltningen som Vimmerby delar med Hultsfred. Förvaltningen får ett totalt NKI på 65 vilket motsvarar ett godkänt betyg. Det är lite lägre jämfört med förra året då förvaltningen fick ett totalt NKI på 66.

– Det är roligt att företagarna upplever vår service bättre. Vi har korta handläggningstider inom bygglov nu och vi arbetar för att det ska fortsätta vara så, säger Anders Helgée som är miljö- och byggnadschef.

Lägre betyg för livsmedelskontrollen tror Helgée beror på underbemanning:

– Vi har varit underbemannade inom livsmedel en stor del av 2017 och haft svårt att hitta personer med rätt kompetens. Kompetensförsörjning är en utmaning för oss men även för många andra kommuner, säger Anders Helgée.

Ska ta fram e-tjänster

Förvaltningen har påbörjat ett arbete som ska underlätta för medborgarna och företagen:

– Vi håller på att ställa om till att bli en servicemyndighet. Vi arbetar med att ta fram e-tjänster inom bland annat bygglov som vi hoppas kunna lansera snart. Dessutom har vi gjort en omorganisation av administrationen för att öka tillgängligheten som snart ska träda i kraft fullt ut, säger Anders Helgée.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt