Annons:

John och Andreas startar nytt företag – fokuserar på takläggning

John Henriksson från Målilla och Andreas Karlsson från Vimmerby har startat eget företag med inriktning på takläggning. Foto: Ossian Mathiasson

John och Andreas startar nytt företag – fokuserar på takläggning

John Henriksson från Målilla och Andreas Karlsson från Vimmerby har jobbat tillsammans på samma arbetsplats i flera år.
Nu har de startat ett eget företag inom takläggningsbranschen.
– Att bli egen företagare har funnits med i tankarna ett tag, säger John Henriksson.

Annons:

I april registrerades Götalands Taktäckning AB som ett nytt privat aktiebolag hos Bolagsverket och nu har John Henriksson, 27, och Andreas Karlsson, 36, varit igång med sitt nya företag i några veckor. De bedriver nyproduktion och omläggning av papptak och till en början kommer de hyra ut sig själva till byggföretag. Starten har ändå varit bra. 

– Vi har hållit på i tre veckor och det har faktiskt gått över våra förväntningar med förfrågningar. Vi trodde inte att vi skulle vara fullsmockade med en gång, säger John Henriksson. 

Lyckat möte i Skåne

De har jobbat tillsammans på samma arbetsplats i flera år och under förra hösten blev det löst snack om att starta eget företag. 

– Ja, vi hade en diskussion om det i höstas och sen tänkte vi inte mer på det. Under våren sa jag till Andreas att det inte finns något takläggningsföretag i Vetlanda som ändå är en halvstor stad med mycket industrier och det tar inte så lång tid att åka dit. Att bli egen företagare har funnits med i tankarna ett tag, säger John Henriksson. 

Tillsammans började de prata allt mer intensivt om det. Efter ett lyckat möte med materialentreprenören Mataki i skånska Höganäs i månadsskiftet mars-april bestämde de sig för att satsa på ett takläggningsföretag.

– Vi var sugna och fick bra gensvar och feedback från Mataki när vi skrev till dem och frågade om vi kunde bli Mataki-entreprenörer. Säljchefen tyckte att vår idé lät intressant när vi var nere hos dem, säger John Henriksson. 

"Några sömnlösa nätter"

Efter det har det snurrat på bra för Henriksson och Karlsson som har kommit igång med sitt företag. 

– Först och främst så måste man sköta det vanliga jobbet mellan klockan 7-16 och sen har det blivit mycket kvällsjobb när man räknar och tittar på jobb.  Tidigare har man kunnat släppa allt när klockan slagit 16, man jobbar sina timmar och får lön. Det är en trygghet när man är anställd. Som egen företagare är man lite mer orolig, det har blivit några sömnlösa nätter. Nu är man ändå ansvarig för sin egen lön och att man får in jobb, säger Henriksson. 

De har en revisor som hjälper till med pappersarbeten men det finns ändå mycket att ta tag i och tänka på. 

– Jag trodde nog att det skulle vara mycket pappersarbete men inte så mycket som det egentligen är. Man har inte kunnat sätta sig in i det riktigt, säger Andreas Karlsson.

Inga tankar på att anställa

De känner ändå att de har fattat rätt beslut och trivs med jobbet. 

– Det tar ett tag innan man är varm i kläderna i rollen som egen företagare men jobbet kan man utan och innan. Friheten och den varierande arbetsmiljön är skön, man får vara ute mycket och sköter sig själv, säger Henriksson. 

Hur ser visionen ut med företaget?

– Tanken är att jobba inom 10-15 mils radie och helst vara i Hultsfred, Vimmerby eller Vetlanda. Sen vet man aldrig. När man jobbar som takentreprenör så jobbar man åt större byggföretag och då följer man dem. Det kan hända att de jobbar på bortaplan, känner sig osäkra på vad det finns för firmor där och anlitar en firma på hemmaplan i stället.

Har ni funderingar på att anställa fler personer?

– Tanken är att vi ska vara själva, sen får man se hur det går och vad som händer. Man får inte vara feg heller men det är ett stort steg och en kostnad att ha en anställd också, säger Henriksson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt