Annons:

Pär är ny vd för Mercatus:

Pär Bragsjö, till vänster, är ny vd för Mercatus efter Anders Adolfsén. Foto: Mercatus

Pär är ny vd för Mercatus: "Känns jättebra"

Pär Bragsjö efterträder Anders Adolfsén som ny vd för Vimmerbyföretaget Mercatus. Han tillträdde sin nya tjänst den 1 oktober.
– Roligt att testa på något nytt, säger han.

Annons:

Efter avslutade studier började Pär Bragsjö på Mercatus. Där stannade han i åtta år innan det blev tio år för honom på Arla. 

Sedan årsskiftet är han tillbaka på Mercatus – men att han ett drygt halvår senare skulle bli tillfrågad om att bli vd trodde han inte.

– Det är något som har vuxit fram under tiden och jag fick frågan strax efter semestern. Det känns jättebra, berättar Pär Bragsjö.

Vad fick dig att gå tillbaka till Mercatus?

– Dels så visste jag att de var i behov av personal med den komptens jag hade, det är rätt svårt i de här trakterna att rekrytera personer med den kompetensen. Det är ganska unika och speciella kompetenser som man främst får lära sig på företaget och jag hade åtta år bakom mig. Jag trivs också bra med de som finns på Mercatus och det är viktigt för mig.

Var det enkelt att tacka ja?

– Enkelt ska jag inte säga, man var tvungen att fundera och värdera förfrågan. Efter lite betänketid vägde jag för- och nackdelar och kände att det skulle vara roligt att testa på något nytt. Tack vare min tid på Arla har jag byggt upp en unik kompetens. Det har varit till nytta för mig att ha varit på ett storföretag och multinationellt företag. En del av de arbetssätt som Arla har är inte applicerbara, men man får ta russinet ur kakan.

"Jätteviktigt att förankra"

Pär Bragsjö säger att han har bra koll på arbetsmiljöfrågor.

– Det är sådant som kan brista i lite mindre företag. Det ställs stora krav och det gör det även på små företag, men det kan vara svårt att hänga med. Jag har mycket kött på benen när det gäller att uppfylla lagkraven.

Vad mer kan du ta med dig från din tid på Arla?

– Hela arbetssättet kring hur en verksamhet bedrivs, med verksamhetsplaner och visioner och att beskriva verksamheten i ettårshjul.

Vad kommer du kunna bidra med i rollen som vd?

– Framför allt skapa struktur och ordning, hitta bra arbetssätt, införa nya, utvärdera dem och sedan förankra dem och se att de fungerar. Många företag hamnar i ett läge där man genomför aktiviteter, men tittar inte på vilken effektivitet de har haft. Det är jätteviktigt att man förankrar och utvärderar arbetssätt.

"Enorm orderstock"

Precis som för många andra företag i kommunen går det väldigt bra för Mercatus.

– Som det ser ut nu slår vi rekord i omsättning det här året och en enorm orderstock som vi går in i nästa år med. Vi har redan sålt tillräckligt för att klara plus minus noll-resultat nästa år. Vi hoppas att vi kan utveckla det ännu mer.

Totalt har Mercatus 28 medabetare, men det kan bli fler framöver.

– På sikt kan det bli så, vi behöver strukturera och ordna upp vissa saker organisatoriskt först innan vi kan nå ett beslut om det. 

Är det svårt att hitta kompetent personal?

– Det är inte det lättaste och det märkte jag på Arla också. Det är tråkigt att många av dem man anställer kommer från andra kommuner. Det vore roligare med bra kommuninvånare, som har en fast förankring till hembygden.

Anders Adolfsén blir kvar på Mercatus och fortsätter arbeta med teknisk försäljning inom processvätskerening och membranteknik.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt