Annons:

  • Invigning på mejeriet i Frödinge – först ut i storföretags klimatsatsning

    Agneta Påander, Orkla Foods Sverige, Joakim Rosén, Frödinge Sågverk, Björn Hellman, Livsmedelsföretagen, Ingela Nilsson Nachtweij, blivande kommunalråd, och Anders Törngren, platschef på Frödinge Mejeri, invigde mejeriets pelletspanna. Foto: Ossian Mathiasson

  • Invigning på mejeriet i Frödinge – först ut i storföretags klimatsatsning

    Anders Törngren och Agneta Påander under dagens invigning.

  • Invigning på mejeriet i Frödinge – först ut i storföretags klimatsatsning

    Agneta Påander.

Invigning på mejeriet i Frödinge – först ut i storföretags klimatsatsning

Frödinge Mejeris pelletspanna är invigd och den sista pusselbiten har kommit på plats.
Orkla Foods Sverige har därmed lyckats ställa om ostkakefabriken i Frödinge till bara förnybara energikällor.
– Det är fantastiskt roligt att Frödinge är först ut och ställer om till förnyelsebar energi, säger Agneta Påander, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.

Annons:

Orkla Foods målsättning är klar. Till 2025 ska de sänka utsläppen av växthusgaser med 60 procent och fem år senare, 2030, ska deras nio anläggningar i Sverige bara använda fossilfira energikällor. 

Ostkakefabriken i Frödinge är den första av företagets anläggningar som ställs och har genomgått den stora förändringen under de senaste två åren. 

"Viktigt att fira de små stegen"

I dag var det invigning av Frödinge Mejeris nya pelletspanna, som har varit den sista pusselbiten för att göra anläggningen fossilfri. Ett band knöts där man visar att det är ett arbete som man har gjort tillsammans. 

– Det är viktigt att fira de små stegen och det vi har gjort i Frödinge är ett litet steg på en lång resa. Man får inte glömma bort att fira när man gör något bra, säger Agneta Påander. 

Hur kommer det sig att Frödinge är först ut?

– Det är en kombination av att man måste börja någonstans och att vi har en entreprenöriell anda i Frödinge där man jobbar med att hitta smarta, lokala lösningar, säger Påander. 

"Hittat en smart lösning"

Sedan tidigare använder Frödinge Mejeri fjällvärme som kommer från Frödinge sågverk och elenergi som köps med ursprungsgarantier från Orklas egna vattenkraftverk i Norge. 

– De hade redan kommit så långt i sitt arbete att det här var sista steget. Frödinge har hittat en smart lösning i det lokala nätverket, säger Påander. 

Vad betyder denna klimatresa för er på Orkla Foods?

– För oss betyder den mycket. Det är viktigt med föregångare som går i fronten och visar att det går för både kollegor och folk inom branschen. Vi är ett av Sveriges största livsmedelsföretag och det är extremt viktigt för oss att vi satsar på klimatet och visar vägen. Det måste och vill vi göra, säger hon.

 Tar ett stort ansvar

Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen, tycker att livsmedelsindustrin har ett stort ansvar för att stoppa klimatförändringar och lyfter fram Orklas arbete.

– De går i bräschen för hållbarhetsfrågor och den fossilfria anläggningen i Frödinge är ett stort steg mot deras mål om fossilfri produktion. Orkla skickar nu en tydlig signal till andra svenska företag och industrier om att hållbarhetsarbetet är högprioriterat och att ingenting är omöjligt, säger Björn Hellman på Livsmedelsföretagen.

Ingela Nilsson Natchweij, blivande kommunalråd, var också på plats vid invigningen och uppskattar satsningen.

– Det är en satsning som passar som handen i handsken i vår strävan att bygga Sveriges bästa landsbygdskommun. Med tanke på det näringsliv vi har med mycket lantbruk, skog och gröna näringar så passar det extra bra. Det är väldigt närodlat, säger Ingela Nilsson Nachtweij. 

Här är nästa satsning

Anders Törngren, platschef i Frödinge, har varit med på hela resan och berättar att omställningen inte hade varit möjlig utan lokala leverantörer och samarbetspartners. 

– Det är en jättestor investering som vi har lyckats göra med stöd från Klimatklivet. Det här är framtiden och det visar att Orkla tror på oss, säger Anders Törngren. 

Frödinge Mejeri har drygt 90 anställda och nästa projekt efter denna stora förändring är att ostkaketillagningen ska automatiseras med hjälp av robotar. 

– Arbetet sköts helt automatiskt vid eventuellt stopp och när maskinerna går igång så plockas ostkakorna på automatiskt. Vi håller på och bygger de nya maskinerna och tanken är att den första maskinen kommer i mitten av december, säger Törngren. 

Inte aktuellt med nedskärningar

Enligt Agneta Påander är det inte aktuellt med några nedskärningar kopplat till personalstyrkan. 

– Nej, tvärtom. Vi har anställt några personer, framför allt i samband med pensionsavgångar. Det är inga uppsägningar förknippade med automatiseringen. Personalen behövs ändå, säger Påander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt