Annons:

HULTSFREDSFÖRETAG GÖR MILJÖSATSNING FÖR 100 MILJONER

IKEA Industry i Hultsfred gör en miljösatsning för 100 miljoner. Foto: Ossian Mathiasson

HULTSFREDSFÖRETAG GÖR MILJÖSATSNING FÖR 100 MILJONER

IKEA Industry i Hultsfred har ett spännande projekt på agendan.
Med en investering på 100 miljoner kronor ska Hultsfredsföretaget gör en miljösatsning för att kunna producera spånskivor av återvunnet trämaterial i stället för rundved.

Annons:

Redan i december kunde Dagens Hultsfred berätta om att IKEA Industry hade planer på en mångmiljonsatsning. 

Nu berättar företagets vd Klas Franzén mer om vad det är för satsning som ska de ska göra vid anläggningen i Hultsfred.

– Vi håller på med ett projekt som handlar om att vi ska kunna producera spånskivor av återvunnet trämaterial i stället för rundved. Vi gör det för att vi på IKEA vill minska belastningen på jordens resurser och ha en bra råvaruförsörjning till ett konkurrenskraftigt pris, säger Klas Franzén till Dagens Hultsfred. 

"Hoppas på ett snabbt beslut"

I december fanns det vissa bitar som skulle falla på plats innan han kunde kommentera vilka satsningar som skulle göras och tanken är att allt ska vara klart vid årsskiftet om arbetet går smärtfritt. 

– Vi vet inte exakt när det kommer hända eftersom beslut kommer tas i Hultsfreds miljö- och byggnadsnämnd och de kommer utgå från anmälan som vi lämnar in då processen i vår fabrik ändras. Vi kommer lämna in den under de kommande veckorna och hoppas på ett snabbt beslut. Vår ambition är att hålla högsta möjliga tempo i detta, säger han och fortsätter:

– Vi hoppas kunna komma igång vid årsskiftet men då måste verkligen allt gå som vi hoppas med beslut. Just nu är det beslutet från miljö- och byggnadsnämnden som bestämmer hur fort det kommer gå. Vi ska vara igång vid årsskiftet om allt klaffar och det är en tuff tidsplan men vi hoppas och tror på det.  

Investering på 100 miljoner kronor

Enligt Franzén blir skillnaden att rundveden, som ligger vid anläggningen, ersätts med återvunnet material som kommer malas ner, sorteras och göras spånskivor av. Investeringen blir storleksordningen 100 miljoner kronor och inte mellan 150 och 200 miljoner som det pratades om i första skedet. 

– Vi ser att vi landar på 100 miljoner kronor. Det är fortfarande en mycket stor satsning i Hultsfred. 

Hur ser du på satsningen? 

– Det är självklart något som vi ser mycket positivt på, att styrelsen vill ge oss förtroendet till att investera i anläggningen som vi har i Hultsfred. Det gör att vi kan stå oss starkt i framtiden. 

Har fler projekt på gång

Företaget kommer inte bygga ut och det blir inte några nya arbetstillfällen och inte heller någon särskilt stor utökning av kapaciteten i fabriken.  

– Nä, det handlar helt enkelt om att ta nästa steg i det cirkulära tänket som vi har i IKEA Industry, säger han. 

Han ser med tillförsikt på framtiden med flera spännande projekt. 

– Jag hoppas och tror att det kommer fler spännande projekt och det är inte så att det inte finns idéer. Det finns inget som är helt konkret som vi kan säga just nu. Känslan är väldigt positiv när det gäller enheten i Hultsfred. Jag hoppas och tror att det är början på en spännande framtid i Hultsfred. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt