Annons:

CHOCKEN: SMAK SLUTAR MED LUNCHERNA OCH VARSLAR PERSONAL

Simon Johansson på Smak by Simon i Vimmrerby slutar med luncherna och varslar en del av personalstyrkan. Foto. Ossian Mathiasson

CHOCKEN: SMAK SLUTAR MED LUNCHERNA OCH VARSLAR PERSONAL

Här kommer en tråkig nyhet för invånarna i Vimmerby kommun. Smak by Simon slutar med sina populära luncher och varslar personal.
– Det känns jävligt tufft mot medarbetare och gäster som har uppskattat oss som en lunchrestaurang, säger Simon Johansson.

Annons:

Vimmerbyrestaurangen Smak by Simon har fått ett enormt genomslag under drygt två och ett halvt år i staden och blivit en naturlig del i stadens krogmiljö. 

Simon Johansson har i tidigare intervjuer sagt att han aldrig hade kunnat drömma om att det skulle bli så stort.

I dag kom den stora och tråkiga chocknyheten – krögaren Simon Johansson har bestämt sig för att sluta med luncherna och varsla en del av personalstyrkan. 

"Känns som ett svek"

Personalen fick informationen på söndagsförmiddagen och det är en jobbig och känslosam tid med fackliga förhandlingar som Simon Johansson har upplevt den senaste tiden. 

– Det känns som ett svek och en stor förlust för min egen del. De anställda har varit med och byggt upp Smak från dag ett så det känns tufft att inte kunna ge dem ett arbete i kommande steg, säger Simon Johansson. 

Från dag ett har luncherna varit en tuff bit för Smak och Johansson har tittat på lösningar åt olika håll innan han nu har nått vägs ände.

– Vi har tittat på luncherna under ett års tid och att sluta med luncherna helt och hållet är sista utvägen. Vi har en stor skara med trogna lunchgäster och mycket folk som uppskattar det vi gör på luncherna men det är en stor kostnad, säger han och fortsätter:

– Jag förstår om folk blir konfunderade och inte riktigt tror det. Det är klart att vi har haft bra med folk men vi har samtidigt en för liten lokal med för få sittplatser för att kunna köra en bra lunch. Många andra lunchrestauranger i stan har betydligt fler platser. Lokalen ger kanske en känsla av att det är mer folk än vad det egentligen är. 

Varslar en del av personalstyrkan

Den sista lunchen på Smak serveras fredagen den 8 november och Johansson känner stor sorg i att plocka bort något som många kommuninvånare har uppskattat. 

– Alla i branschen vet om att man inte gör pengar på luncherna och jag har inte möjlighet att gå back på luncherna i den utsträckning som det faktiskt blir. Jag skulle vilja tro att det är så för de flesta restaurangerna i stan. 

Med anledning av att luncherna försvinner har Smak lagt ett varsel som berör personalstyrkan.

– Vi går från 5 till 2,75 heltidsanställda. De som jobbar timmar kommer drabbas, men inte alls på samma sätt. 

Hur var det att lämna beskedet?

– Det är tufft att berätta en sådan sak. Jag har haft svårt att sova de senaste veckorna. Det är en lång process med facket som vi har haft. Det togs ändå emot ganska bra även om det är fruktansvärda besked som jag lämnar. Vi splittrar en fantastisk arbetsgrupp och vi är ett gäng vänner som gör det vi tycker är kul.

Ser du det som ett misslyckande?

– Ja, det är klart att jag gör. Jag hoppades på att luncherna skulle funka, att vi kunde fortsätta utvecklingen och göra det vi står för. Jag får ända se det som en räddningsaktion. Jag har varit krögare i tre år och gjort många rätt men nu måste jag åtgärda felen.

Vad säger du till Vimmerbyborna?

– Det kommer komma en chock, så är det. Vimmerbyborna har alltid visat ett intresse i Smak så jag tror att det kommer som en chock. Folk är nog inte beredda på det. Vi har jobbat hårt med det i ett år för att få luncherna kostnadseffektiva.  

"Gör det för att satsa på framtiden"

Kvällarna blir kvar precis som vanligt och förhoppningen är att de ska bli ännu bättre i framtiden. 

– Denna förändring gör att vi kan satsa ännu mer på det. Vi har fortfarande mycket idéer och tankar kring att utveckla den biten till något mycket bättre. Vi ska få till ett mer välarbetat koncept, säger han och fortsätter:

– Det blir som en långsiktig investering i att behålla Smak i Vimmerby. Det är det jag satsar på. Det känns jävligt tufft mot medarbetare och gäster som har uppskattat oss som en lunchrestaurang. Vi gör det för att satsa på framtiden och finnas kvar. 

Har ni tappat kvällskonceptet, tycker du?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Men vi har inte jobbat med det så aktivt som vi har önskat.

Tungt ekonomiskt 2019

Rent ekonomiskt ser det inte alls bra ut under 2019 och han är beredd på många frågor den närmaste tiden. 

– Jag vill lägga korten på bordet för att undvika spekulationer.  Det har varit mycket känslor i dag. Jag ser positivt ändå på framtiden men det var inte så här som jag hade sett att det skulle bli.

Vad händer den närmaste tiden?

– Det blir mycket förhandlingar för att reda ut de sista delarna, likaså jobb med omstruktureringen. Jag ska ha täta samtal med de anställda för att göra ett värdigt avslut. Vi kommer satsa ännu hårdare på att göra kvällarna riktigt, riktigt bra och göra Smak till Vimmerbys vardagsrum. Det är precis så vi vill ha det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt