Annons:

  • LN/VT KRÄVER SKATTEBETALARNA PÅ ÅTTA MILJONER

    Ett dotterbolag till Vimmerby Tidning kräver skattebetalarna på 8,5 miljoner kronor för markintrång. Foto: Simon Henriksson

  • LN/VT KRÄVER SKATTEBETALARNA PÅ ÅTTA MILJONER

    Panoramabild över den norra delen av fastigheten. Totalt innebar kommunens två anlagda vägar att cirka 3 500 kvadratmeter försvann från fastigheten. Foto: Jakob Karlsson

  • LN/VT KRÄVER SKATTEBETALARNA PÅ ÅTTA MILJONER

    Den stora parkeringsytan på området. Kommunen hävdar att 20 P-platser försvunnit, Mokullan att en parkeringsyta på åtminstone 5 000 kvadratmeter behöver anläggas.

  • LN/VT KRÄVER SKATTEBETALARNA PÅ ÅTTA MILJONER

    Den mindre parkeringen i den södra delen av fastigheten. Foto: Jakob Karlsson

  • LN/VT KRÄVER SKATTEBETALARNA PÅ ÅTTA MILJONER

    Mokullan begär 30 000 kronor för att en lind fällts.

  • LN/VT KRÄVER SKATTEBETALARNA PÅ ÅTTA MILJONER

    Här, väster om fastigheten, vill Mokullan anlägga en ny parkering på 5 000 - 5 800 kvadratmeter. Bolaget kräver att skattebetalarna ska stå för kostnaden på drygt fem miljoner kronor.

  • LN/VT KRÄVER SKATTEBETALARNA PÅ ÅTTA MILJONER

    Kommunen anläggning av den här gatan är en huvuddel i konflikten.

  • LN/VT KRÄVER SKATTEBETALARNA PÅ ÅTTA MILJONER

    Så här såg fastigheten ut innan intrånget. Strecken visar vad som har hänt efter att kommunens gjorde markintrånget.

LN/VT KRÄVER SKATTEBETALARNA PÅ ÅTTA MILJONER

Vimmerby kommun riskerar att drabbas av en miljonsmäll – av ett fastighetsbolag som ägs av Vimmerby Tidning och Tryckeri Ekonomisk Förening. Företaget, Fastighetsbolaget Mokullan AB, kräver 8,5 miljoner av skattebetalarna för kommunens markintrång. Målet avgörs av mark- och miljödomstolen vid Växjö Tingsrätt

Annons:

För några år sedan anlade kommunen två vägar vid Granngården-området i centrala Vimmerby: Bondegränd och Smålandsgatan. Den senare knyter samman rondellen vid Netto med Förrådsgatan och ger bland annat en vettig infart till Kalles Lek &Lattjo, motocrossmuséet och en ny möjlig utfart för besökarna på Astrid Lindgrens Värld. Bondegränd är en mindre gata som går till Kalles Lek & Lattjos parkering.

Marken ägs av Fastighetsbolaget Mokullan AB, som är ett dotterbolag till Vimmerby Tidning och Tryckeri Ekonomisk förening. Ordförande i bolaget är Bengt Ingemarsson, som är VD i mediegruppen Swepress och ansvarig utgivare för bland annat Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning.

Värderades av Lantmäteriet

I april 2015 fastställde Lantmäteriet vilken kostnad kommunen skulle betala för intrånget på 3 487 kvadratmeter på Mokullans mark på fastigheten Flundran 18 – och kom fram till 2 666 200 kronor. Av det utgörs 2,5 miljoner av intrångsersättning och 166 200 för skador. Dessutom tillkommer en kostnad på 69 000 kronor för VEMAB för olika ledningar.

I sin bedömning skriver Lantmäteriet att intrånget är att bedöma som ”avsevärt” och att Bondegränd, som klyver fastigheten i två delar, innebär ”minskad framtida handlingsfrihet, ökade driftskostnader och fördyrad fastighetsskötsel”.

Under fjolårssommaren överklagade Mokullan Lantmäteriets förrättning till mark- och miljödomstolen vid Växjö Tingsrätt. Sedan dess har handläggningen av ärendet pågått. Ärendet består av en mängd handlingar och i flera inlagor till rätten har respektive part anfört sina skäl i målet.

I fredags ägde målets förhandling rum på plats i Vimmerby och dom väntas i juli månad.

Ny parkeringsplats

Dagens Vimmerby har gått igenom samtliga handlingar och ger här en översikt av målet. För den som vill grotta ner sig mer i ärendet finns de viktigaste handlingarna länkade längst ned på sidan.  

Vimmerby Tidnings dotterbolag Mokullan begär totalt 8 487 825 kronor i ersättning för kommunens markintrång exklusive ränta. Det är knappt sex miljoner mer än Lantmäteriets värdering av markintrånget.

Huvudskälet till den begärda ersättningen är bortfall av ett antal parkeringsplatser – och det är främst här som parterna har helt olika syn på målet.

I sin överklagan menar Mokullan att 1 000 kvadratmeter parkeringsplatser har försvunnit och att markintrånget på cirka 3 500 kvadratmeter skapat ett behov av en ny parkeringsplats på mellan 5 500 – 5 800 kvadratmeter eftersom en transportgata behöver anläggas på fastigheten.

För det begär företaget 5,6 miljoner kronor. Det motiveras med att företagen i industriområdet har särskilt behov av stora parkeringsytor med ”breda tillfarts- och utfartsmöjligheter” och att det ett par gånger per år arrangeras större maskinvisningar på området.

30 000 för fällt träd

Företaget kräver även ersättning för bland annat en intern transportgata på 112 500 kronor, 186 750 kronor för flytt av ramp, uppförande av stängsel och flytt av reklamskylt samt 30 200 kronor för en nedhuggen lind.

Totalbeloppet hamnar på cirka 8,5 miljoner, inklusive den värdering som Lantmäteriet utfört.

Mokullan hävdar också att bilföretaget Smålands Bilauktioner/KDV sade upp sitt hyreskontrakt i en av fastigheterna med anledning av att Smålandsgatan anlades och ett antal parkeringsplatser försvann. Det bemöter kommunen genom att hänvisa till en annons av bilfirmans lokaler i Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning den 30 april där fastighetsägaren meddelade att det finns ”goda parkeringsmöjligheter” på området.

I överklagan finns också en faktura för den nya parkeringsplatsen på 4,9 miljoner kronor.

”Valt att investera”

Nästan exakt samma krav som Mokullan nu framför till Tingsrätten framfördes även till Lantmäteriet, som i sin värdering går igenom kraven punkt efter punkt.

Markintrånget värderas till 2,5 miljoner och Lantmäteriet anser att ersättningen för de förlorade parkeringsplatserna ingår i den ersättningen. Så här skriver Lantmäteriet om den yrkade kostnaden på cirka fem miljoner för parkering: ”Det faktum att Mokullan har valt att investera närmare 5 miljoner for att tillskapa nya parkeringsplatser på fastighetens västra del innebär inte att någon ytterligare ersättning för parkeringsplatser ska utgå.”

Man anser att den interna transportgatan är en standardförbättring som inte är kopplad till sakfrågan om intrånget och anser inte att fastighetens värde påverkas av den fällda linden, men medger 200 kronor i ersättning för själva virket.

20 platser försvann

I kommunens svar till Mokullans överklagan menar man att cirka 20 parkeringsplatser försvann när gatorna anlades och att det ska jämföras med de cirka 200 parkeringsplatser som Mokullan avser att anlägga och vill att skattebetalarna ska stå för. Kommunen benämner den nya tilltänkta parkeringsplatsen som ”oerhört mycket större” än de parkeringsytor som försvunnit.

Kommunen gör bedömningen att den parkering som finns väl tillgodoser behoven och att aktörerna på området mer än gärna får använda kommunens mark till parkering vid större evenemang.

Man hävdar också att fastighetsägaren har tjänat på kommunens anläggning av gatan och att fastighetens värde har höjts. Kommunens egen beräkning av intrångsersättning hamnar på 635 000 kronor, men likväl har man alltså godkänt Lantmäteriets bedömning på 2,5 miljoner. Kommunen menar att en intern transportgata är ”onödig” och ytterligare skulle minska parkeringsytan.

Inga kommentarer

I fredags hölls målets huvudförhandling på plats i Vimmerby och parterna gick bland annat igenom området. Från Tingsrättens sida vill man inte kommentera ärendet förrän dom faller – och dom väntas i mitten av juli.

Dagens Vimmerby har sökt Mokullans advokat Fredrik Bonde, som hänvisar till fastighetsförvaltaren Ingvar Bäckman. Han säger så här:

– Jag uttalar mig inte förrän dom har vunnit laga kraft. Jag svarar inte över huvud taget. Ärendet är helt blankt fram till domen.

Länstidningens Norr/Vimmerby Tidnings ansvarige utgivare och Mokullans styrelseordförande Bengt Ingemarsson vill inte heller uttala sig om ärendet.

– Jag var i Paris när förhandlingen var så jag är inte insatt i ärendet, säger han.

Är du intresserad av att uttala dig senare?

– Det kan jag vara.

När då?

– Det vet jag inte. Jag vill inte uttala mig om någonting just nu. Du kan inte ringa så här när jag har middag med vänner.

Jag kan inte vet när du har middag. Klockan är 18.30 och det är en vanlig arbetsdag.

– Okej. Jag hör din ton. Tack.

Därefter avslutade Ingemarsson samtalet.

En intervju om ärendet med kommunalrådet Tomas Peterson (M) publiceras senare i dag. 

 

De viktigaste handlingarna i målet: 

Lantmäteriets värdering

Mokullans överklagan

Kommunens första yttrande

Mokullans första yttrande

Kommunens andra yttrande

Mokullans andra yttrande

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt