Annons:

Kommunalrådet om mångmiljonkravet: ”Orimligt mycket”

Tomas Peterson (M) tror att kommunens linje går vinnande ur striden med Vimmerby Tidnings dotterbolag. Bilden är ett montage. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om mångmiljonkravet: ”Orimligt mycket”

Kommunen riskerar en rejäl miljonsmäll av Vimmerby Tidning, som kräver 8,5 miljoner kronor i ersättning för markintrång. – Vår advokat har visat att 2,6 miljoner är tre gånger för mycket, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M) som är mycket kritisk till företagets agerande.

Annons:

Tidigare i dag avslöjade Dagens Vimmerby att ett dotterbolag till Vimmerby Tidning och Vimmerby Tryckeri ekonomisk förening, Fastighetsbolaget Mokullan AB, kräver skattebetalarna på drygt åtta miljoner kronor. Ordförande i bolaget är Swepress Medias vd Bengt Ingemarsson, som även är ansvarig utgivare för företagets dussintal tidningar och bland annat Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning. Han har valt att inte kommentera målet.

Skälet till miljonkravet är det markintrång som kommunen gjorde på företagets mark när man byggde det så kallade ”fjärde benet” i rondellen vid Netto. I fredags träffades parterna för en förhandling i ärendet och dom faller i mitten av juli.

Överens om värdering

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) anser att den begärda summan är på tok för hög.

– Det är orimligt mycket. Kommunen har godkänt 2,6 miljoner, men vi har bevisat att det är minst tre gånger för mycket om man går på de faktiska värdena. Det visade vår advokat väldigt tydligt och pedagogiskt för domstolen. Vi tycker att det är väldigt kompenserat redan på de 2,6 miljonerna – och nu begär man åtta i stället.

Enligt Peterson var kommunen och Mokullan överens om att Lantmäteriets värdering skulle gälla.

– Vi är helt säkra på att alla varit överens om att Lantmäteriets värdering skulle gälla, men sedan tyckte motparten att man fick för lite och valde att överklaga.

LN/VT begär bland annat 30 000 kronor för en fälld lind på området.

– Den önskar man en rejäl ersättning för. Man hävdar att det är en allé, men det är bara fyra träd som varit på rad och det kallar i alla fall inte jag för en allé. Nu är det tre träd kvar. Jag ser inget naturvärde i den lind som tagits ned och det finns gott om träd på området.

”Ser det som ett svepskäl”

Den stora konflikten rör dock behovet av parkeringsplatser. Enligt kommunen försvann cirka 20 parkeringsplatser på området när vägarna anlades. Mokullan vill ha en ersättning på fem miljoner kronor för en helt ny parkering, som de anser behövs för att få samma tillgänglighet som före kommunens intrång.

– Det har gjorts en rejäl uppfyllnad som vi upplever att motparten kört dit från annat håll. Det sägs att det ska asfalteras, men det är inte gjort på tre år så förmodligen ska det inte göras. Jag ser det som ett svepskäl för att få en rejäl ersättning från kommunen. Jag tror inte man kommer göra parkeringen, inte ens om man får ersättning. Som jag ser det finns det gott om parkeringsplatser på området och vi tycker inte att det finns något behov av fler för att vi har byggt den här gatan.

Men 20 parkeringsplatser har ändå försvunnit?

– De är inte ersatta, men det finns ändå så gott om parkeringsplatser. Jag har aldrig sett att det varit fullt med bilar där nere, förutom om det är någon stor maskinvisning. I fredags hade man ett stort kalas, men då var det långt ifrån fullt. Vägen har även höjt värdet för Mokullans fastighet, det är en klar fördel för dem.

I en annons i LV/VT för en lokal på området står det att det finns gott om parkeringsplatser på området.

– Det tryckte vi också på, men då menade motpartens advokat att det inte ligger någon sanning i det som står i en tidning. Vi tycker att det är märkligt att man annonserar ut att det finns goda parkeringsmöjligheter och sedan säger att det inte finns. Antingen finns det parkeringsplatser eller så finns det inte och min bedömning är att det finns.

”Bör ha gott samarbete”

Kommunalrådet är överraskad över företagets stämning.

– Vi tycker att det är märkligt att det kommer från Vimmerby Tidning. Kommunen och Vimmerby Tidning har haft mycket att göra med varandra, vi har haft ett gott samarbete och vi bör ha ett gott samarbete. Jag hade haft förståelse för om man trilskades fram till Lantmäteriets värdering, men efter det tycker jag inte att man har agerat lämpligt.

Påverkar det här er relation framöver?

– Det har redan påverkat våra relationer en hel del. Det har blivit frostigare när det gäller en del fastighetsfrågor.

”En stor kostnad”

Kommunen har sagt nej till en förlikning.

– Det är för stor skillnad. Skulle vi gå halva vägen så är det alldeles för mycket.

Domen meddelas i mitten av juli.

– Att det går så snabbt tolkar jag positivt för vår del. Man kanske lägger på några hundratusen, men jag tror inte att det blir sämre än så.

Kommunen, vars ekonomi fortfarande är mycket ansträngd och låneskuld extremt hög, riskerar förstås en stor smäll om domstolen dömer till Mokullans fördel.

– Det skulle innebära en stor kostnad för kommunen, men vi har reserverat oss för det här och har en viss täckning.

Vad väntar du dig för dom?

– Vi ska inte förvänta oss för mycket, men det känns som att vår linje är rimlig.

Domen kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen, men för att ärendet ska prövas i den instansen krävs först prövningstillstånd. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt