Annons:

Supersuccé för Vimmerbyhus – dubblade omsättningen

Jens Carlsson, till höger, övertog vd-posten i Vimmerbyhus från ägaren Ove Carlenskog i vintras och företaget har gått som tåget. Foto: Vimmerbyhus

Supersuccé för Vimmerbyhus – dubblade omsättningen

Vimmerbyhus AB var pressat efter en förlust på tre miljoner 2014/2015. Nu har utvecklingen vänt totalt. Bokslutet visar en dubblad omsättning och en vinst på drygt sex miljoner kronor. – Det är fantastiskt bra, säger företagets vd Jens Carlsson.

Annons:

Vimmerbyhus förra räkenskapsår var ingen särskilt rolig läsning. Omsättningen låg på 33 miljoner och resultatet blev minus tre miljoner. I veckan blev företagets bokslut för 2015/2016 (räkenskapsåret är 1 maj-30 april) klart – och utvecklingen är sensationell.

Omsättningen landade på det dubbla: 66 miljoner kronor. Och underskottet på tre miljoner vändes till sex miljoner i vinst.

– Vi dubblade omsättningen och hade en otroligt god lönsamhet. Det här överträffar alla förväntningar och överraskade nog både styrelsen och anställda. Vi hade en väldigt tuff historia där det var avveckla eller satsa som gällde och ägaren valde att satsa. Då vände det, säger Jens Carlsson som är färsk på vd-posten i bolaget.

”Hårt arbete och en massa tur”

Skälen till resultatet är flera. Dels fick man hävstångseffekt av några affärer och dels ökade business to business-försäljningen markant.

– Jag tror att det beror på hårt arbete och en massa tur. Vi är många som gör det tillsammans och det är det som är nyckeln. Vi har levererat fler fulla hus än tidigare och mer till andra företag. Försäljningen till andra företag ökade med 50 procent så den stora ökningen låg där. Villamarknaden tog inte riktigt fart, men vi ser effekt där nu.

Nästan tio fler anställda

Vimmerbyhus främsta försäljning går antingen till Stockholm eller lokalt.

– Av den totala omsättningen så är det cirka 35-40 procent som går till en yta från Kalmar och upp till Linköping. Sedan står Stockholm och Skåne i stort sett för resten.

Antalet fast anställda har ökat med åtta personer, från 26 till 32.

– Då har vi även några extraarbetare som vi tar in när det är lite toppar. Jag skulle säga att vi är cirka 35 medarbetare i dag. Håller det i sig kommer vi ta in några mer framöver, men jag vill vara försiktigt optimistisk. Vi ska hitta en kostym som passar oss.

”Otroligt ödmjuk”

För nuvarande räkenskapsår har Vimmerbyhus lagt en liknande budget som fjolåret, men ”året” har börjat starkt.

– Förhoppningen är att vi kan öka lite grann, men jag är otroligt ödmjuk inför framtiden.

Kommer ni förändra ert arbete framöver?

– Det kommer vi göra. Vi kommer anställa en projektledare och styra försäljningen mer när det gäller business to business. Vi kommer även utveckla takstolsdelen mer och har planer på att utveckla säljverksamheten som finns i Vimmerby. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt