Annons:

Bästa augusti någonsin för ALV – men når inte drömgränsen

Astrid Lindgrens Värld kommer inte att passera drömgränsen. Det står helt klart, säger vd:n Joacim Johansson.

Bästa augusti någonsin för ALV – men når inte drömgränsen

Astrid Lindgrens Värld kommer inte att passera en halv miljon besökare. Men augusti månad blev ändå en rekordmånad. – Vi ökade med 16,5 procent och det är superkul, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

Joacim Johansson har hoppats och hoppats. Men trots optimismen gick det inte hem. Astrid Lindgrens Värld missar sitt mål om att passera en halv miljon besökare. Efter att augusti månad är förbi har drygt 420 000 besökare gått in genom grindarna. 

– Augusti påverkar inte tillräckligt mycket och vi kommer inte att nå målet, om inget väldigt speciellt händer. Vi behöver ha 4 000 gäster per dag de dagar vi har öppet och det kommer vi inte ha. Tyvärr är vi långt ifrån, säger parkens vd Joacim Johansson. 

Hur ser du på att ni inte lyckas nå drömgränsen?

– Det är aldrig kul att inte lyckas, men vi får förlika oss med det och ta nya tag. Det är juli som tynger ned oss och vi måste analysera varför den månaden gör att vi inte når målet. 

Juli sämre i branschen

ALV:s vd säger att juli månad varit sämre än tidigare för hela branschen. 

– Att Swedavias flygresande har ökat med 6 procent i juli visar att resandet bland svensken ökade. Många svenska familjer åkte utomlands och när jag pratar med kollegor i branschen, så har de liknande siffror som oss. Det blev en nedgång i hela branschen för juli. 

Astrid Lindgrens Värld kommer inte heller ha den bästa sommaren någonsin. 

– Det blir lite att jämföra äpplen och päron, för totalt har vi haft nio dagar mindre öppet den här sommaren. I maj var det hela sju dagar och ifjol hade vi 18 000 besökare på dessa dagar. Tittar vi på maj till augusti backar vi med 2,4 procent. 

Anledningen till att parken har haft färre dagar öppet beror på en rad olika faktorer.

– Dels var det helgerna med Kristi himmelsfärd som låg helt annat i tiden. Det blir helt annat 2017, då ligger det bättre för oss. Vi stänger alltid sista söndagen i augusti och det gjorde att vi har två dagar mindre öppet den här månaden än förra året till exempel. 

Bästa augusti

Årets augusti blev dock som enskild månad den bästa augustimånaden någonsin för parken. 

– Det är superkul, men samtidigt lite väntat i och med att vi fick den här veckoförskjutningen. Vi ökar med 16,5 procent i augusti och det känns bra. 

ALV siktar nu på att passera drömgränsen 2017 i stället. 

– Målet ligger förstås kvar. Vi ger inte upp och tar bort det. 

Blir det Karlsson?

I år stod mångmiljonsatsningen på den nya Bröderna Lejonhjärta-miljön klar och mottagandet har varit mycket positivt. Men nästa stora satsning inne i parken ligger några år bort. 

– Vi har en idé om vart tredje, vart fjärde år och tanken ligger väl någonstans kring 2019-2020. Det ligger en bit fram, men däremellan ska vi bygga mycket nya boenden. Min och styrelsens bild är att det finns för få bäddar i Vimmerby och vi måste skapa fler. 

Vad ligger närmast för att bli nästa miljö?

– Det finns flera spår, men vi har talat om Karlsson på taket och Junibacken. Det handlar om att se vad besökarna är intresserade av, men också titta på vad som inte får lika stor plats i parken i dag. 

Fråga

Tror du att ALV någonsin passerar drömgränsen?

Självklart. Redan nästa sommar.
Jag vill tro det, men är inte säker.
Nej.
Verkligen inte. ALV kommer tappa besökare år efter år.
Vet inte.
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt