Annons:

Så påverkade strömavbrottet Åbro Bryggeri

Åbro Bryggeri påverkades av gårdagens strömavbrott. Foto: Åbro Bryggeri

Så påverkade strömavbrottet Åbro Bryggeri

Flera tunga industrier i Vimmerby påverkades av gårdagens strömavbrott. På tisdagsförmiddagen hade Åbro fortfarande inte fått igång alla linjer igen. – Det ska ju inte kunna hända, det är därför man har backup från energibolaget, säger Henrik Dunge, vd för Åbro.

Annons:

Under flera timmar på måndagen fick Vimmerbybor klara sig utan elektricitet. VEMAB jagade frenetiskt efter felet och fann problemet i en högspänningskabel. 

Flera av Vimmerbys största industriföretag drabbades av strömavbrottet, däribland Åbro Bryggeri och Arla. Vid 11.30-tiden på tisdagen var det mesta av Åbros produktion igång igen, men inte helt. 

– Det tar ett dygn innan vi får i ordning på allt. Alla våra linjer gick ner, vi kunde inte få någon ånga och det blev förseningar. Strömmen gick på och av, så vi fick bekymmer med elektronikprogrammering. Vi var inte klara och igång förrän på förmiddagen och det är fortfarande någon linje som inte är med, säger vd:n Henrik Dunge. 

"Inte gjort någon överblick"

Åbro var helt utan ström i lite mer än en timme. Ändå påverkas de i nästan ett dygn efteråt.

– Sedan kom och gick strömmen ett par gånger.  

Vad förlorar ni på det här ekonomiskt?

– Det är svårt att säga, jag har inte räknat på det än, vi har inte gjort någon överblick. 

"Ska inte kunna hända"

Särskilt många produkter förstördes ändå inte för Åbros del. 

– Det är lite i tapplinor, men när det gäller lagring, jäsning och bryggning har vi inget problem ännu i alla fall. Men det kan bli illa för processindustrin om det slår på helt fel tidpunkt på dygnet. 

Hur är ni förberedda på det här?

– Det ska ju inte kunna hända, det är därför man har backup från energibolaget och har utlagda slingor och batteribackup på delar som datasystem, nödbelysning och passersystem. Men vi kan inte göra så himla mycket, vi kan inte ha två elleverantörer, så funderar inte Sverige i dag. Felet var ju hos Vimmerby Energi och inte hos Eon. Vi får prata med dem och få mer besked kring vad som hände. 

Kommer ni begära någon kompensation om er förlust blir kostsam?

– Det kan jag inte svara på. Vi har ju försäkringar, stilleståndsförsäkringar, om det blir haveri. Men det här kan man knappast skylla på åskan. Nej, det är för tidigt att svara på det. Vi får sätta oss och prata om det. 

Dagens Vimmerby har också varit i kontakt med Arlas presstjänst, men ännu inte fått några svar på våra frågor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt