Annons:

Bankkontoret i Mörlunda stängs – 1 500 kunder berörs

Handelsbanken slår ihop sitt kontor i Mörlunda med det i Hultsfred. På bilden bankens huvudkontor i Stockholm. Foto: Handelsbanken

Bankkontoret i Mörlunda stängs – 1 500 kunder berörs

Bankjätten Handelsbanken stänger sitt kontor i Mörlunda. 1 500 kunder berörs när kontoret slås samman med det i Hultsfred. – Vi beklagar att det sker på Mörlundabornas bekostnad, säger kontorschefen Berit Lundqvist.

Annons:

Första kvartalet 2016 visade en rörelsevinst för Handelsbanken på 4 967 miljoner kronor. Men det anses vara alldeles för lite. Det är nästan 300 miljoner under analytikernas förväntningar och storbanken har agerat. 

Nästan 60 kontor ska stängas – och ett av dem är kontoret i Mörlunda. Det slås samman med kontoret i Hultsfred.

– Vi pratar inte om nedläggningar, utan vi slår samman kontor. Vi beklagar att det sker på Mörlundabornas bekostnad, men vi var tvungna att göra ett val, säger kontorschefen Berit Lundqvist. 

Handelsbanken har haft drygt 1 500 kunder i Mörlunda.

– Det är både privatkunder och företagskunder, men mestadels har vi haft privatpersoner. 

Hur har kunderna reagerat?

– Vi har faktiskt inte fått några reaktioner på det. Kunderna får brevet i dag. Vi försökte i brevet att förklara att vi kommer att erbjuda ett bra koncept.

Tre i kommunen

Handelsbanken hade tidigare lite över 460 kontor i Sverige. Det ska bantas ned till drygt 400. Tre av kontoren har alltså funnits i Hultsfreds kommun: Hultsfred, Mörlunda och Virserum. Kontoret i Virserum blir kvar. 

– Även att vi stänger så har vi flest kontor av bankerna i Sverige. Handelsbanken är överetablerat på vissa orter och Hultsfred är en liten kommun, men vi har haft tre kontor här. Vi försöker därför att avdramatisera det här. I Kalmar och Växjö har man bara ett kontor i hela kommunen. Det är också svårare med bemanning på mindre kontor och många kontor slår samman till större enheter, vilket ska bli bättre för kunderna.

Har ni märkt av en tydlig minskning med kundbesök i Mörlunda?

– Det gäller alla kontor. Rutinärenden och expeditionsärenden har gått ner kraftigt. Det ser annorlunda ut nuförtiden.

Det har inte funnits någon diskussion om att stänga Virserum?

– Nej, det här räcker. Vi vill kunna erbjuda en fortsatt bra service och det kommer vi att göra med våra två kontor. Handelsbanken är en decentraliserad organisation och vi vill finnas lokalt.

"Mer proaktiva"

Handelsbanken hoppas att sammanslagningen av kontoren ska ge positiva effekter. 

– Vi hoppas att vi får möjlighet att jobba med det våra kunder vill efterfråga, att vi blir mer proaktiva i sparaffärer och söker upp kunder. Kollar man kundnöjdheten i svenskt kvalitetsindex varje kvartal så vill man att vi ska ta kontakt till rådgivning. Vi vill bli ännu mer effektiva mot kund och finnas kvar i Hultsfreds kommun. Vi är tillgängliga på fler sätt och ingen personal sägs ju upp. Den som har jobbat i Mörlunda kommer att finnas i Hultsfred. 

För sex år sedan stängde Swedbank sitt kontor i Mörlunda.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt