Annons:

  • Efter genombrottet med stjärnorna – nu siktar Johanna utomlands

    Johanna Abenius tillsammans med kollegan i Oscarsrevyn Christofer Lindström. Foto: Mats Bäcker

  • Efter genombrottet med stjärnorna – nu siktar Johanna utomlands

    Bild från den stjärnspäckade Oscarsrevyn. Johanna står bakom Sanna Nielsen. Foto: Oscarsrevyn/Pressbild

  • Efter genombrottet med stjärnorna – nu siktar Johanna utomlands

    Här syns Johanna i ett nummer med en av showens stjärnor Dan Ekborg. Foto: Oscarsrevyn/Pressbild

  • Efter genombrottet med stjärnorna – nu siktar Johanna utomlands

    Oscarsrevyn vimlar av stjärnor. Här syns Sanna Nielsen, Rachel Mohlin och Dan Ekborg. Foto: Oscarsrevyn/Pressbild

Efter genombrottet med stjärnorna – nu siktar Johanna utomlands

Som tolvåring blev Vimmerbydottern Johanna Abenius frälst av Saturday Night Fever på Oscarsteatern i Stockholm.
2016 blev drömmen sann när Johanna fick ställa sig på samma scen tillsammans med stjärnor som Dan Ekborg, Sanna Nielsen och Robert Gustafsson.
– När jag fick rollen trodde jag att de tagit fel person, säger hon.

Annons:

2016 blev ett minst sagt lyckosamt år för Vimmerbyfödda musikalartisten Johanna Abenius. 25-åringen fick sin första stora roll i den stenhårda musikalvärlden och har delat scen med storheter som ovan nämnda samt Vanna Rosenberg, Kim Sulocki och Rachel Molin under hela hösten.

Oscarsrevyn har fått strålande recensioner och spelades cirka 50 gånger under hösten.

– Det har varit overkligt och gått sjukt fort. Nu har vi gjort första spelperioden och det har gått jättebra och jag älskar det. Att stå på Oscarsteatern har varit ett mål för mig under väldigt lång tid, men det har varit bättre än jag förväntade mig.

Hur är det att jobba med de här stora namnen?

– Man har en bild av att man måste armbåga sig fram i den här branschen för att konkurrensen är så hård, men de jag jobbat med är så himla fina människor och vi hjälper varandra. Det blir som en familj.

”Jag mådde illa”

Johanna har sjungit och dansat så länge hon kan minnas. Men det var ett besök på just Oscarsteatern för många år sedan som fick henne att inse att sången och dansen var något man kunde leva på.

– Jag började på Aktiv Ungdom tidigt och har alltid dansat. När jag var tolv eller tretton tog mamma och pappa med mig på Saturday Night Fever på Oscarsteatern och då förstod jag att man kan jobba med det här och att det verkligen var det här jag skulle göra.

Drygt tio år senare blev drömmen sann. Om Johanna kände extrem glädje när hon fick rollen? Ja jo, men allra mest ville hon kräkas.

– När jag fick veta det trodde jag att jag skulle kräkas. Jag visste att jag borde vara jätteglad, men jag mådde illa. Det tog lång tid innan det sjönk in att jag hade fått det.

”Ett omöjligt jobb”

Johanna hade jobbat som artist på ett kryssningsfartyg när hon utan något större hopp gick på audition till Oscarsrevyn.

– Egentligen var det ett omöjligt jobb för mig att få. Oscarsteatern är ett av de största målen som jag haft och jag var inställd på att jag absolut inte skulle få det. Min sambo har jobbat som musikalartist i åtta år och han sa att det var en för stor produktion för att man skulle ta en oprövad, men jag fick det. Vi fick reda på det innan jul, men ända fram till maj trodde jag att de hade tagit fel person. Det var först när vi fick applådtacken på premiären och det var fullsatt och alla stod upp som jag förstod att jag ska göra det här.

”Dan och Robert hittar på nya saker”

Efter drömbeskedet har det gått i ett. Repetitioner sex dagar i veckan i två månader och sedan fyra föreställningar per vecka inför fulla hus.  

– Repperioden är sjukt intensiv, men när kan man allting är det bara på kvällarna, annars är man ledig. Nu är man inne i det och det har blivit vardag.

Vad känner du att du lärt dig?

– Jag tycker att jag fått en bättre scennärvaro och fått en bättre kontakt med de andra på scenen. Det blir att man gör det för varandra också och inte bara för publiken. Tidigare har jag varit så inställd på min uppgift och mina danssteg, men Dan och Robert brukar hitta på nya saker varje kväll för att vi ska vara på hugget. Dan lägger till repliker här och var och tappar vi masken så gör det inte så mycket, utan det mottas fint av publiken. De tycker att det är häftigt att se att vi inte bara är maskiner.

Hur orkar man med det här tempot?

– Man orkar för att det är så kul och så måste man vara stark och tränad i kroppen, framför allt som dansare. Det gäller att vara 100 procent varm i kroppen och att ha en bra sångkondition också. Fritiden ägnar jag åt att hålla mig i form.

Flyttar till Göteborg

Oscarsrevyn är skriven av Calle Norlén och regisserad av Edward af Sillén – två ess i underhållningsbranschen i Sverige.

– Jag har verkligen kommit in i rätt kretsar och fått mitt genombrott. De som gör den här föreställningen är i toppen av underhållnings-Sverige och Edward har varit inblandad i Eurovision och Melodifestivalen.

Totalt spelas cirka 40 föreställningar under våren och i höst flyttar föreställningen till Göteborg.

– Vi kommer utveckla den lite och sedan kör vi igång igen efter sommaren. Det blir samma ensemble i Göteborg och vi kommer köra den fram till jul där Det känns verkligen jättekul.

Siktar utomlands

Därefter ligger framtiden vidöppen för Johanna.

– I Sverige är det många musikaler med mycket killar i just nu och alla de kommer gå under något år. Konkurrensen är väldigt hård, framför allt för tjejer. Men gör jag ett bra jobb på scenen nu så är mina chanser att få nya jobb mycket större. Det känns skönt att ha etablerat sig, men sedan måste jag hela tiden utveckla mig själv.

Kanske att nästa steg i karriären är en roll utomlands.

– I Sverige är det svårt att få större roller eftersom det är kändisar som säljer biljetter och man behöver vara en känd profil. Så är det inte utomlands, där går människor och tittar för att se musikalen. Jag kommer söka mig utomlands för att få en bättre chans att göra större roller i Sverige i framtiden, men först ska jag göra färdigt det här. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt