Annons:

  • KLART: Blir en ny säsong av Leif & Billy i SVT

    Det blir en andra säsong av Leif & Billy i SVT.

  • KLART: Blir en ny säsong av Leif & Billy i SVT

    Alfred Svensson, från Virum utanför Tuna, gör succé med sin humor.

KLART: Blir en ny säsong av Leif & Billy i SVT

Alfred Svenssons och Klas Erikssons humorsatsning på Leif & Billy blev en succé i Sveriges Television. Nu är det klart att det blir en andra säsong för Vimmerbysonen.
– Det ska verkligen bli skitkul, säger Alfred Svensson till Dagens Vimmerby.

Annons:

Alfred Svensson från Virum utanför Tuna slog igenom tillsammans med komikern Klas Eriksson med Youtubesuccén Nordic Hillbillies. Serien blev så populär att den köptes upp av Sveriges Television. 

I dag blev det klart att SVT kommer sända en andra säsong av serien. 

– Det känns skitkul och vi har, som det känns, bra idéer. Upplägget kommer att bli liknande, det kommer att kretsa kring Leif & Billy och Sörbäcken, men själva upplägget på avsnitten kommer att bli lite annorlunda. Vi kommer att satsa på lösare avsnitt, där varje avsnitt är ett avslutande case. I den första säsongen hade vi en väldigt stark röd tråd genom hela säsongen. Nu blir det mer att nästa avsnitt är något nytt som händer, man kan säga att det är lite tillbaka till Youtube-tänket, berättar Alfred Svensson. 

Samtliga parter – Alfred Svensson, Klas Eriksson och SVT – är väldigt nöjda med den första säsongen, som har gått på SVT Play. 

– Vi är sjukt nöjda över förra säsongen och det är SVT med, därför beställer de en ny säsong. Leif & Billy har nästan hela tiden legat som topp tre på SVT Play och det har varit en succé. Det är ovanligt med sådana siffror på en orginaltitel för bara Play, så det känns jättebra. 

"Utvecklats på alla plan"

Även säsong två kommer att sändas på SVT Play. Avsnitten ska börja sändas i januari är tanken. 

– Vi har redan satt igång skrivandet och det känns kul. En manusprocess är man alltid nervös inför, det kan vara jävligt svårt ibland, men oftast är det skitroligt. Det är ett kreativt arbete. Plötsligt kan man ändra sig också och tänka "den här tanken är roligare" och då får man börja om. Men det ska bli skitkul, vi har väldigt bra idéer. 

Hur mycket har ni utvecklats av den första säsongen?

– Vi har utvecklats på alla plan. Vi är jättenöjda med den första säsongen, men det finns mycket vi kommer att göra annorlunda. I skrivandet har vi en annan struktur, vi fokuserar mer på att det roliga ska in först. I år var det mer de dramatiska kurvorna och relationerna som var på plats först och så kan vi inte riktigt jobba. Nu har vi haft brainstormingdagar med roliga idéer och det kommer bli bra känns det som. Vi har också lärt att oss att det är svårare att bygga humor när man hela tiden måste ta upp det där det senaste avsnittet slutade, det är lättare att börja på blankt papper. Det är svårare att bygga humor när man bygger upp varje avsnitt kring ett relationsdrama. Det kommer vara en del av det nya tänker.

Inte på linjär-tv

Att serien ska sändas i SVT:s ordinarie programtablå i det linjära tv-utbudet har inte diskuterats. 

– Någon gång vill man göra linjär tv, men medialandskapet för rörlig bild är lite konstigt. Det är inte säkert att vi skulle nå ut till fler, vår publik finns online, men det har alltid varit en dröm att göra linjär-tv. Men det här är en playbeställning av SVT. 

Helt uteslutet är det dock inte att serien kan sändas där.  

– Får de en lucka i tv-utbudet, så kan det bli aktuellt, men det är inte så troligt.

Större budget

Inspelningen av de nya avsnitten kommer att påbörjas om några månader. 

– Det beror lite på hur det går med manusskrivandet, men i slutet av sommaren eller i början av hösten är sannolikt. 

Det är inte klart hur många och hur långa avsnitten blir. 

– Antingen blir det åtta stycken tiominutare eller så blir det tio stycken femtonminutare. Vi får se lite. 

Komikerduon har blivit lovade en större budget.

– Produktionsvärdet är större och då måste man ha en större budget. Det var ett krav från oss. Vi kommer ha mer tid, bättre kameror och allt sådant. 

Oklart med Happy Jankell

Om Happy Jankell – som spelade Elin i den första säsongen – kommer att vara med även i den andra är inte bestämt. 

– Ingenting är klart när det gäller andra skådespelare. Happy kommer nog, om hon vill, att vara med på något sätt, men hon blir ingen huvudkaraktär. 

Något annat projekt än Leif & Billy hinner inte Alfred Svensson med för stunden. 

– Det här tar upp mer tid än man tror, så jag har inte tid för något annat. Både jag och Klas (Eriksson) gör lite småreklamjobb vid sidan om, men det är inga stora grejer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt