Annons:

ALV EXTREMT NÄRA REKORDÅRET 2014:

ALV:s säsong blev oerhört bra.

ALV EXTREMT NÄRA REKORDÅRET 2014: "FANTASTISKT ÅR"

Astrid Lindgrens Värld nådde inte riktigt 500 000 besökare. Men 491 063 gäster var det näst bästa besöksresultatet någonsin.
– Det är jättejätteroligt. Ett helt fantastiskt år, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Annons:

Astrid Lindgrens Värld kan summera ett kolossalt bra 2017. 

Drömgränsen en halv miljon besökare passerades inte den här gången heller – men Astrid Lindgrens Värld kommer allt närmare. 491 063 gäster var endast 912 färre än rekordåret 2014. 

– Det känns jättejätteroligt och det är bara en tidsfråga innan vi passerar en halv miljon besökare. Det hade varit kul om vi tagit det i år, men vi kommer att ta det. Frågan är bara vilket år, säger Joacim Johansson, vd på ALV. 

Sommaren 2014 hade ALV kvällsteater under flera veckor. Tittar man på besökare när ALV haft sina ordinarie aktiviteter – maj till augusti, septemberhelgerna och höstlovet – är det det bästa året någonsin. 

– Vi hade drygt 24 000 besökare på en kvällsteater uppe i Villa Villekulla den sommaren och sedan hade vi kvällsteater i Mattisborgen. Nu har vi haft aftonföreställningar inne i Majkens och där kan vi bara ta emot drygt 500 besökare. Därför är det ibland roligare att titta på huvudsäsongerna, och då är det här året det bästa någonsin. Vi är riktigt, riktigt nära att slå rekordet totalt sett.

Tyska gäster

När ALV tittar på vad gästerna tycker har också året varit fantastiskt. 

– Inte minst är det roligt att se vad de tycker. Vi har aldrig tidigare haft så otroligthögt betyg på vår gästenkät som i år. Vi har alltid haft höga betyg, men i år har det ökat ytterligare. Det är extra glädjanden med tanke på våra satsningar, satsningen på Lilla Staden får vi väldigt god respons på. 

Kan ni se var besökarna har kommit från?

– Vi gjorde en koll mitt under sommaren. Vår målbild har varit att öka i Mälardalen, men mitt under sommaren var det ingen större förändring. Vår största marknad är närmarknaden, östra Götaland, västra Sverige med Göteborg och hela Småland. Närområdet är väldigt, väldigt viktigt besöksmässigt. 

Mer än var femte besökare är utländsk. 

– Det är där vi har legat och Tyskland är störst och står för tolv procent av den marknaden. Danmark och Nederländerna kommer där bakom. 

Bra år ekonomiskt

Ekonomiskt blir det också ett väldigt bra år att summera. 

– Ifjol fick vi tillbaka den här kulturmomsen på entrén, det gjorde fjolåret väldigt bra. Men ekonomiskt kommer det här också bli väldigt bra såklart. 

Nu ska ALV summera säsongen och utvärdera höstlovet, som blev en succé. 

– Sommaren har vi redan tittat på och vet vad vi vill göra. Men vi får vatten på vår kvarn att göra ännu mer på hösten. Vi gjorde mer i år, men vi kan göra ännu mer. Vi vill fortsätta att utveckla höstlovet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt