Annons:

De gör Sveriges godaste öl – nu får de brygga på Åbro

En av de många besökare i Baltiska Hallen smuttar på ett av bidragen i årets upplaga av SM i hembrygd öl. Foto: Åbro Bryggeri

De gör Sveriges godaste öl – nu får de brygga på Åbro

Årets upplaga av SM i hembrygd öl avgjordes på Valborgsmässoafton. Vinnare blev Niklas Stenlås och Torbjörn Andersson från Uppsala. Duon får nu brygga 30 000 liter av sitt vinnaröl på Åbro Bryggeri i Vimmerby.

Annons:

Under flera år har Vimmerbyföretaget Åbro Bryggeri sponsrat SM i hembrygd öl som arrangeras av Svenska Hembryggareföreningen. Årets upplaga avgjordes i går i Baltiska Hallen i Malmö. En enig jury utsåg Niklas Stenlås och Torbjörn Anderssons "Samma Claus" till årets godaste öl. 

Motiveringen löd så här: ”Skimrande rödaktig färg med saftig maltsmak och stor fruktighet av högre alkoholer. Ett mycket rent och tilltalande öl med betydande komplexitet och en avslutande sherryton. Ett mycket lyckat försök att skapa en extrastark Bock i Samichlaus-stil.”

Totalt deltog hela 638 sorter i tävlingen. 

– Det var oerhört hård konkurrens. Men doften, smaken och harmonin hos vinnarölen fick oss domare på fall. Ölen är mjuk, söt, fruktig och har en härlig färg. Vi ser väldigt mycket fram emot att brygga den på vårt bryggeri i Vimmerby tillsammans med vinnarna, säger Lennarth Anemyr, Bryggmästare på Åbro Bryggeri och domare i tävlingen, i ett pressmeddelande. 

Vinnarduon bor och jobbar i Uppsala och får nu chansen att lansera sin öl. 

– Jag har tävlat i ungefär 10 år, men det här var helt oväntat. Det är ett öl med majestätisk kropp som passar utmärkt framför brasan i höst. Det är en lite knepig jäststam så det ska bli intressant att se hur vi går till väga för att brygga det hos Åbro sen, säger Niklas Stenlås.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt