Annons:

Jahman Crew vill skynda långsamt –

Jahan Crew är ett lokalt band som vill skynda långsamt, men redan fått en flygande start. Foto: Julia Nilsson/www.pictureas.blogg.se

Jahman Crew vill skynda långsamt – "Haft en otrolig utveckling"

Ett lokalt band som snart kan få sitt stora genombrott. Jahman Crew har sin bas i Storebro, vill skynda långsamt – men har redan en låt som spelats över en och en halv miljon gånger på Spotify. – Vi har haft en helt otrolig utveckling, säger Pontus Olofsson Wahlberg, som startade allting.

Annons:

Vi träffas kort innan deras nya låtsläpp "Kokobäng". Jahman Crew är ganska färska tillsammans, även om sångaren Pontus Olofsson Wahlberg sedan länge spelat in låtar och släppt musik. 

Bredvid sig har han Kåre Palmarsson, Philip Hubbard och Erik Fagerlund. Alla med olika uppgifter inom Jahman Crew. 

– Jag började själv i augusti 2015 med en annan kille, men så har de kommit med under tiden. Jag har hållit på med musik i fem år och flyttade till Storebro i februari förra året, säger Pontus Olofsson Wahlberg när vi ses i ett av bandmedlemmarnas hem i Storebro. 

Spelats 1,6 miljoner gånger

Nu har debutsingeln "Mot toppen" spelats 1,6 miljoner gånger på Spotify. Det är fler gånger än flera av Håkan Hellströms nysläppta låtar från i år, som visserligen legat ute betydligt kortare tid.

Pontus Olofsson Wahlberg släppte "Mot toppen" lagom tills han skulle bestiga Kebnekaise. 

– Jag släppte den på Facebook i augusti och jag åkte iväg och när jag kom hem såg jag att den hade spridit sig. 

Det blev startskottet för dagens Jahman Crew. 

 – Jag började tänka annorlunda, att det kan inte stanna här. Sedan dess har vi kommit igång och släppt en låt i månaden. Vi gör också om en del klassiker, som Cornelis Wreeswijk och Ted Gärdestad. 

"Otrolig utveckling"

Pontus Olofsson Wahlberg och Kåre Palmarsson står för sången. Erik Fagerlund ritar omslaget till låtarna och Philipp Hubbard är något av en marknadsansvarig. Han ska bland annat skapa ett eget klädmärke. 

– Vi vill bli ett varumärke kan man säga, säger kvartetten.  

Deras utveckling från noll till där de står i dag har gått hiskeligt snabbt.

– Det är svårt att ta in, vi har haft en helt otrolig utveckling. Det är mycket nytt fortfarande, mycket möten och sådär. 

Vill släppa grym musik

Pontus är född 1994, övriga 1997. Ingen av dem känner att de ska stressa fram något. 

– Målet med 2016 är att släppa grym musik. Vi har en del Stockholmsprojekt på gång framöver och de är hemliga. Vi försöker komma till nivå två nu. Men mina tankar, jag har varit längst i branschen, är att vi inte ska stressa med Jahman Crew. Får vi skivbolag efter oss ska vi inte bara skriva på för första bästa. Det viktigaste är att vi inte stressar. Vi måste vara försöktiga, säger Pontus Olofsson Wahlberg. 

Ett album finns i tankarna. 

– Vi försöker bygga upp något och ett album finns i tankarna, men vi tar en låt i taget först. Vi har bokningar på ingång, så vi hoppas vara ute och spela så mycket vi bara kan i sommar. 

Inte popmusik

Vad kännetecknar då den musik Jahman Crew framför? Helt glasklart är det inte, faktiskt. 

– Det är inte pop och det är inga många som gör det vi gör. Det är väl en blandning av R&B och reggae kanske. Vårt tema är mot en positivare värld. Många av våra låtar handlar om hur man mår, när man mår som sämst, hur ska vi vända det så man tänker bättre. Många har sagt att de känner igen sig i texten, att den har hjälpt dem. Vi har många killar som lyssnar och det är bra, för det är killar som skapar mest ont.

Fler covers och fler egna låtar är på gång. 

– Vi växer och ingen låt går dåligt när vi släpper den. Jag tror att det är för att vi har ett eget sound, något speciellt är det. 

Är ni kända i Vimmerby med omnejd?

– Vi är nog lokalkändisar. Folk vet vilka vi är och vad vi gör. Men det är ju inte: "ah, där är de och så". Vi har spelats på radion i både Holland och Island också och det är blandade åldrar som lyssnar.

Tre av deras låtar har varit på Spotifys topp 50-lista i Sverige.

– Men det är mycket viktigt att vi tar det lugnt, att det går sakta uppåt. 

Otäck olycka

I vintras var flera i bandet med om en otäck bilolycka utanför Eksjö. En rattfyllerist körde över på fel sida och det kunde ha kostat dem livet. 

– Efter det har man fått andra tankar och tänker vidare på något sätt, säger Kåre Palmarsson. 

Låten "Kokobäng" skrevs efter olyckan. 

– Vi hade änglavakt och jag förlorade mycket blod. Det kan vända så fort, så synen på livet har blivit större. Man ska ta vara på nära och kära, säger Philip Hubbard. 

– Man är inte lovad "dagen efter imon", som en av våra låtar heter, imorgon kanske du inte har ett liv, säger Pontus Olofsson Wahlberg. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt