Annons:

Kanske Ledin eller Lundblad – lyssnar du också på typisk midsommarmusik?

Men ta mig till havet då! Nåja, Peter Lundblads dunderklassiker Ta mig till havet spelas sjukt mycket mer under midsommar än annars. Foto: Press/Elisabeth Ohlson Wallin

Kanske Ledin eller Lundblad – lyssnar du också på typisk midsommarmusik?

Under midsommarhelgen dyker vissa artister upp lite oftare än andra. Musiktjänsten Spotify har undersökt vilka som är allra mest populära. Här är svaren.

Annons:

Midsommar är inte bara sill, mängder av snaps, regn och danser runt stången. Det lyssnas dessutom på musik i vårt avlånga land. 

Spotify har gått igenom drygt 275 000 spellistor som heter något med "midsommar". På det sättet har de fått fram statistik över de låtar och artister som svenskar helst lyssnar på under midsommarfirandet. Naturligtvis dominerar sånger om havet, naturen och allt det som hör sommaren till på spellistorna. 

På topp tio-listan finns ingen nyare låt än Uno Svenningssons "Vågorna" från 2001, skriver Tidningarnas Telegrambyrå. I Sverige handlar det faktiskt uteslutande om riktiga klassiker. Ted Gärdestads "Sol, vind och vatten" är den låt som finns med på flest midsommarlistor på Spotify. Gyllene Tider är dock mest populärt, framför Tomas Ledin och just Ted Gärdestad. 

3 000 procent

Det finns också flera arister som på något sätt lever upp i samband med att små grodorna sjungs. Framför allt är Peter Lundblad en riktig midsommarkille. Hans musik ökar med mäktiga 3 000 (!) procent och förstås handlar mycket om låten "Ta mig till havet". 

Sven-Bertil Taube, Lasse Berghagen och Lill Lindfors är också några av de artister som spelas extra mycket under högtiden.

Kanske har du egna favoriter? Men vad du än gör glöm inte bort Ted Gärdestad på midsommar – det vore allt annat än okej. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt