Annons:

  • SD ville se introduktionsplatser i Pelarne –

    Inte aktuellt med introduktionsklasser i Pelarne, säger BUN:s ordförande Lis Astrid Andersson (S). Foton: Simon Henriksson

  • SD ville se introduktionsplatser i Pelarne –

    Sandor Högye (SD) är inte så sugen på en ny skola i Vimmerby.

SD ville se introduktionsplatser i Pelarne – "Inte aktuellt"

Sverigedemokraten Anneli Jakobsson ställde flera frågor i en interpellation till BUN:s ordförande Lis Astrid Andersson (S). Bland annat ifrågasatte SD-ledamoten varför inte Pelarne förskola kunde användas till introduktionsplatser för nyanlända. – För att efterfrågan finns i Vimmerby, inte i Pelarne, svarade Andersson (S).

Annons:

En interpellation med flera olika frågor riktades till barn- och utbildningsnämndens ordförande Lis Astrid Andersson (S). 

Bland annat undrade Jakobsson (SD) hur kommunen har förberett sig för att ta emot asylsökande/nyanlända som ska erbjudas en plats i skola/förskola, hur det ska ordnas med tanke på att det är ont om förskoleplatser, hur det ska klaras ekonomiskt och varför inte Pelarne förskola används som introduktionsklass för asylsökande barn. Även varför inte Pelarne förskola används för barnomsorg på obekväm arbetstid när det finns önskemål om det. 

"När det gäller att förbereda oss för att ta emot nya barn/elever till förskola och skola så gör vi prognoser och planerar därefter. Det är inte enkelt, men hitintills har vi löst det.Vi har ont om förskoleplatser och det pågår just nu en utredning om var en ny förskola kan tänkas byggas. Vi är skyldiga att ta emot alla barn/elever som kommer/flyttar till Vimmerby kommun", skrev Lis Astrid Andersson (S) i sitt svar. 

Inte aktuellt

Hon skrev också att det inte är aktuellt med introduktionsklasser i Pelarne skola. 

"Det främjar inte integration och inte heller elevers språkutveckling. De ska dessutom så snabbt som möjligt efter att ha klassplacerats ut i sina respektive klasser", skrev hon vidare.

Inte heller för barnomsorg på nätter är Pelarne aktuellt, enligt Lis Astrid Andersson. 

"Det är kostsamt med små enheter och det bör vara integrerat med ordinarie verksamhet. Det handlar bland annat om samordning av personal, kök, säkerhet och trygghet". 

Debatt om skola

Därefter följde en kortare debatt mellan Anneli Jakobsson (SD) och Lis Astrid Andersson (S). Återigen lyfte Jakobsson frågan om varför Pelarnes tomma lokaler inte utnyttjas, när det behövs lokaler. 

– För att efterfrågan finns i Vimmerby, inte i Pelarne, svarade BUN:s ordförande. 

Sandor Högye (SD) gick också upp och ifrågasatte varför en ny skola ska byggas i Vimmerby stad. 

– Vi har många äldre byggnader i Sverige och de fungerar bra som skola, det borde gå att lösa på AL-skolan också. Varför kan man inte uppnå en bra pedagogisk lärmiljö där? Ni måste kunna svara konkret på det. 50 miljoner är mycket pengar, men det är bara en femtedel av 250 miljoner, sade han i talarstolen. 

Lis Astrid Andersson (S): 

– Det är en gammal byggnad, byggd på 30-talet, vi får inte plats med eleverna i klassrummen, kemi- och fysiklokaler fungerar inte, det är jättemycket man kan titta på. Det är svårt med tillgängligheten, toaletter, det är väldigt mycket som påverkar så klart. Det är otroliga kostnader, Sandor, om man ska renovera ännu mer. Vi tittar på det också och det här är en process, vi ska titta på det. Vi har satt igång en process och tittar på möjligheten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt