Annons:

Kommunalrådet får svidande kritik efter sågningen

Tomas Peterson och Trafikverket har helt olika syn på Stångådalsbanan. Bilden är ett montage. Foto: Simon Henriksson/KLT

Kommunalrådet får svidande kritik efter sågningen

Tomas Peterson (M) sågade nyligen Trafikverket vid fotknölarna. Det har fått myndighetens Lennart Andersson att reagera.
– Detta är en direkt osanning, skriver Andersson bland annat i det mejl som skickats till Peterson (M).

Annons:

Efter en genomgång av Infrastrukturkansliets Micael Leijonhud tog Tomas Peterson fram den stora röjsågen på kommunstyrelsens presskonferens.

– Vi har blivit grundlurade av Trafikverket och andra myndigheter. Det är anmärkningsvärt och vi kommer agera kraftfullare från Vimmerby kommun. Jag trodde inte att det var så illa som det är och det händer saker under vår vetskap som inte är bra, sa Peterson bland annat.

Trafikverkets Lennart Andersson, regional direktör i Region Syd, har reagerat starkt på Petersons uttalanden och skrivit ett upprört mejl till kommunalrådet. Andersson är mest kritisk till att Peterson hävdat att 300 miljoner som var avsedda för Stångådalsbanan i stället gått till projekt i Skåne.

”Uppgifterna om de 300 miljoner som var avsatta för banorna men ska ha hamnat i Skåne. Detta är en direkt osanning. Du får väldigt gärna leda detta i bevis eftersom du verkar veta betydligt mer än jag om min egen organisation.”, skriver Andersson i mejlet.

Även media kritiseras

Andersson beklagar även det debattklimat som förs i Kalmar län när det gäller Stångådalsbanan och Tjustbanan och även media får sig en släng av sleven.

”Jag tycker det är väldigt tråkigt med den ton som förs i lokal media och de ”sanningar” som förs fram gång efter annan. Att lokal media sällan eller aldrig väljer att låta övriga berörda parter kommentera olika påståenden med en journalistisk kvalitet i nivå med sociala medier är ju en sak men det blir konstigt när folkvalda i ledande positioner väljer att stämma in i klagosången istället för att först försäkra sig om hur olika saker och uppgifter verkligen ligger till. När har du pratat med mig eller mina medarbetare i Kalmar om banorna för att skapa dig en egen bild? Situationen med underhållet på de båda banorna, Stångådal och Tjust, är allvarlig och inget som vi förnekar en sekund. Men det skadar nog inte att vi får in konstruktiva nyanser kring hur vi ska göra det bästa möjliga av situationen.”

Andersson förnekar också att Trafikverket aktivt agerat för att undvika satsningar på järnvägarna i Kalmar län.

Åtgärdsvalsstudien som gjordes för banorna slutade med att Regionförbundet i länet och Trafikverket inte kunde komma fram till ett gemensamt ställningstagande om banornas framtid.

Peterson har lovat att bemöta Lennart Anderssons mejl inom kort. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt