Annons:

Här är några av BUN:s största utmaningar framöver

Förskolan är fortfarande en av de stora utmaningarna för BUN. Fler barn, men inte mer pengar är problemet.

Här är några av BUN:s största utmaningar framöver

Budgetarbetet inför 2018 börjar så smått ta sin början för barn- och utbildningsnämnden. Den pressade nämnden ser fortsatt stora utmaningar.
– Digitaliseringen, förskolan, grundskolan, särskolan och Campus. Det är stora och många utmaningar, säger ordförande Lis Astrid Andersson (S).

Annons:

Framför allt lyfter nämndens ledamöter och barn- och utbildningschefen upp digitaliseringen som en stor utmaning. 

– Kraven ökar från Skolverket när det gäller digitaliseringen och det finns en kommission som på regeringens och Skolverkets uppdrag har tittat på att förtydliga kraven i läroplanen kring att digitalisera elevernas lärande. I det ingår programmering för de små barnen och framför allt med stor sannolikhet kommer det bli så att år 2020 så ska alla elever i grundskolan och gymnasiet ha en egen enhet, säger Birgitha Sahlin, barn- och utbildningschef. 

Alla som arbetar inom verksamheterna ska ha tillgång till en egen enhet. Inom förskolan ska det vara en enhet per fem barn från 2020.

– Det kräver mer resurser till BUN, det är en otrolig utmaning. Det är inget vi har i vår verksamhet i dag och vi ligger långt efter, säger Lis Astrid Andersson (S).

"Kritiken var adekvat"

Men nämnden ser också flera andra stora utmaningar inför de kommande åren. 

– Utöver digitaliseringen har vi situationen inom förskolan, grundskolan, Campus och särskolan. Det är stora utmaningar vi står inför. 

Antalet barn i särskolan har nästan fördubblats det senaste ett och ett halvt året. 

– Vi fick kritik från Skolinspektionen för resursfördelningen inom grundskolan och resurserna är tajta inom grundskolan, det är svårt för rektorerna att omfördela. Vi har inte riktigt följt upp kritiken och den var adekvat. Vi ska följa upp det, säger Sahlin. 

BUN tittar också på ett system för att fördela pengar inom grundskolan, likt det som införts inom förskolan.

– Där man tar hänsyn till de socioekonomiska faktorerna. Det räcker inte, det finns ju andra behov, men det är en väldigt viktig faktor och vi har beställt statistik från SCB. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt