Annons:

Danlid (C):

Magnus Danlid (C).

Danlid (C): "Den rödblåa majoriteten verkar inte vara ense"

Det centerpartistiska försöket att sätta press på Vimarhem fick ett svalt mottagande. Det gör Magnus Danlid (C) aningen besviken. – Jag är besviken på att de här idéerna ska läggas i lådan, säger han.

Annons:

På en pressträff i förra veckan presenterade Centerpartiet en offensiv plan för hur de vill se att Vimarhem agerar framöver. 

Dagen efter bemötte vd:n Jan Erixon och styrelsens ordförande Michael Svensson (S) utspelet. 

– Jag är besviken på att de här idéerna ska läggas i lådan, som det uttrycktes. Det kan knappast ha kommit som en överraskning för styrelsen, för de här punkterna har centern framfört ett antal gånger. Michael (Svensson) säger att de ska jobba vidare som vanligt och vi har känt att gensvaret inte har varit så stort. Samtidigt har Vimarhem haft mycket byggprojekt den gångna tiden, men jag tycker inte att det hindrar att man jämsides kan titta på det här, säger Magnus Dandlid (C) och fortsätter:

– Det var planläggning och tomtköp vi lade fram, och det handlar ju om att ha god framförhållning. Som kommuninvånare reagerar jag på att villatomterna plötsligt har tagit slut, en tomt för en ny förskola behövs plötsligt och Aleris tänker bygga och plötsligt behövs det en tomt till den verksamheten. Det vi vill med inspelet är att undvika de här plötsliga behovet. Det har ju blivit lite tokigt i kommunen, utan den här framförhållningen. 

De säger inte ja till något av det som ni lade fram, i stället läggs det till handlingarna. Hur ser du på det?

– Jag är optimist. Jag hopps att de här frågorna ska finnas på agendan framöver och vi ska komma framåt. Det här med planläggning, det tar ju lång tid att förändra planer och det är viktigt att vi kommer igång med det här. Jag har full respekt för att man inte kan ta ett snabbt beslut. Besluten ska vara genomtänkta och vi ska resonera oss fram till det. Men det här med att lägga det i lådan, vi centerpartister kommer att lyfta de här frågorna så att de lyfts upp ur lådan. 

"Måste ha framförhållning"

Jan Erixon, vd:n för Vimarhem, har sagt att det är omöjligt att få ihop kalkylen för en nybyggnation i nuläget. 

– Vi ska till Kommuninvest och jag hoppas att vi ska få klarhet i finansieringssituationen för Vimarhem. Samtidigt måste vi få klarhet i vad som gäller kring driften, allmännyttan har ett annat avkastningskrav på nybyggda fastigheter, det är helt riktigt. Regeringens statsråd har ju uttalat att det inte är rimliga riktlinjer och snart kommer kommunens bostadsförsörjningsplan och det gör ju då att vi kan få bidrag till varje lägenhet vi bygger. 

Håller du med Jan Erixon om att det är omöjligt att bygga nu?

– Centerpartiets punkter syftar till en planläggning och då är vi ett par år framåt. Med tanke på den lånebild vi har och den låneram vi har och att det kommer gå några samtidigt som det är låga räntor, det är faktorer som gör att vi kan komma vidare med en satsning som den på Pistolsmeden. Vi ska avsluta de projekt vi har nu, men de kommer bli klara 2017 och då måste vi ha framförhållning. 

"Står inte still"

Vimarhems vd Jan Erixon jämförde Vimmerbys situation med Stockholm, Göteborg och Malmö och menade att det går att ordna fram en lägenhet i Frödinge med en gång. 

– Problemen här är ingenting om man jämför med Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi kan erbjuda en lägenhet nu med en gång en mil från stan i Frödinge, sade vd:n. 

Så här säger Magnus Danlid (C) om det:

– Jag håller med om att bostadsmarknaden inte står still i Vimmerby. Det är 20-25 lägenheter som vi får information om blir uppsagda varje månad. Det privata har samma situation, så det finns en rörelse och vi har lägenheter som man jobbar med att få uthyrda. 

Då håller du med honom om att bostadskrisen inte är så stor här?

– Jag tycker att vi ska ha våra lägenheter uthyrda. Vi har inte de ekonomiska marginalerna att vi kan stå med lediga lägenheter. Vi ska nyttja hela vårt bestånd och man kan få en lägenhet om det verkligen krisar, men man kanske inte kan vara så kräsen just nu. Vi har varit lite bortskämda tidigare, innan de nyanlända kom så hade vi 60 lediga lägenheter och det är inte hållbart. 

Inte defensiva

Magnus Danlid tycker inte att Vimarhem är defensiva. 

– Jag tycker att Vimarhem har varit väldigt offensiva jämfört med många andra. Vi har gjort kloka satsningar tidigare och vi ska inte slå oss till ro. Nu ska vi börja titta på nya. 

Hur ser du på Jan Erixon som vd?

– Jag tycker att han är en mycket bra vd. Han har god ekonomisk kontroll och lyssnar på styrelsen. Vi är väldigt glada att han är Vimarhems vd. 

"Glad för det"

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) vill att Vimarhem ska utreda att sälja en del av sitt bestånd. Men det var inte Michael Svensson (S) särskilt sugen på. 

– Jag tycker att det är ett bra ställningstagande av honom. Det innebär att vi är överens i Vimarhems styrelse och det är bra att Michael markerade det. Det visar att den rödblåa majoriteten inte är ense och det är jag glad för. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt