Annons:

KLART: Kommunen säljer Näs till Astrids arvingar

Astrid Lindgrens Näs AB är nu officiellt i Astrid Lindgrens Världs ägor och inte kommunens. Foto: Astrid Lindgrens Näs

KLART: Kommunen säljer Näs till Astrids arvingar

Först Astrid Lindgrens Värld. Sedan Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs. Nu är även kulturkvarteret familjens.
– Det här är ingen affär, det här är en framtidslösning, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

För sju år sedan sålde Vimmerby kommun Astrid Lindgrens Värld till Astrid Lindgrens arvingar för drygt 24 miljoner kronor. Nu är även försäljningen av bolaget Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs i hamn.

På kvällens fullmäktigesammanträde godkändes de sammanlagt tolv avtal som uppgörelsen består av och som skrevs under i början av februari.

– Vi har tillsammans arbetat fram ett avtal som alla parter är nöjda med. Vi är alla överens om vilken betydelse Astrid Lindgrens Näs har för Vimmerby. Det betyder mycket för oss att Saltkråkan fortsätter att investera i vår kommun, sade kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) efter att avtalet skrivits under i början av februari.

Astrid Lindgrens Världs AB, som är ett bolag inom den koncern där Mater Salikon AB är moderbolag, köper det kommunala bolaget för en krona, men tar också över ett lån på 14,5 miljoner kronor. Kommunen har också skickat med ett extra driftbidrag på tre miljoner kronor inför 2017. I fullmäktige i december reserverade sig Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna mot det beslutet.

När avtalet, som beskrevs uttömmande av kommunjuristen Peter Olsson för ledamöterna, godkändes av kommunfullmäktige i kväll avstod Vänsterpartiet från att delta i beslutet.

– Det är en protest från oss, säger Lars Johansson (V).

En miljon sämre än budget

Kommunen har de senaste åren gått in med tre miljoner kronor i Näs varje år. För 2016 täcker kommunen också en förlust på en miljon kronor. I december sade Tomas Peterson (M) att Näs såg ut att gå drygt 400 000 kronor sämre än budgeterat. I stället blev det alltså en miljon kronor och dessa pengar täcker kommunen upp för. 

Formellt sker övergången av Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB den 1 april 2017. Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning får i gåva av kommunen Prästgårdsfastigheten och markområdet Kohagen. Barndomshemmet blir kvar i privat ägo.

Astrid Lindgrens Näs i nuvarande form stod klart och invigdes den 12 juni 2007. I somras blev det tredje trädgårdskapitlet i Näs stora trädgårdssatsning klar och den invigdes av kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP).

Fler reaktioner på försäljningen senare under måndagskvällen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt