Annons:

Facken tar strid för personalen – hotar med Arbetsmiljöverket

Lena Kidstens Kommunal reagerar kraftigt på utvecklingen för personalen inom förskolan. Foto: Simon Henriksson

Facken tar strid för personalen – hotar med Arbetsmiljöverket

I en hemställan till kommunen kräver Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Kommunal att arbetssituationen för personalen inom förskolan förbättras. Senast den 24 mars vill de tre parterna ha svar från kommunen.

Annons:

DV har skrivit flera artiklar om situationen inom förskolan i under de senaste dagarna. Under fjolåret, när personaltätheten minskades, ökade sjukfrånvaron med hela 30 procent.

I fredags lämnade Kommunal och Lärarförbundet in en ny skrivelse om situationen där man hemställer kommunen att snarast åtgärda arbetsmiljöproblemen.

Annars kommer fackförbunden kontakta Arbetsmiljöverket för att få deras syn på situationen. Fackförbunden tar upp de problem som man tidigare påvisat:

  • Mindre resurser, större barngrupper och minskad personaltäthet.
  • Slopat förskoleteam.
  • Minskat antal specialpedagogtjänster (från 3.6 till 2.0)
  • Brist på vikarier.

 Kan gå till Arbetsmiljöverket

Dessutom pekar man på ett färskt möte med skyddsombud och arbetsplatsombud där man konstaterat flera tillbud under de senaste veckorna. Så här skriver man i handlingen: ”Vi ser med stor oro på vad dessa tillbudsrapporteringar innebär, och vad som kan hända om ingen förändring sker omgående”.

Situationen för personalen beskrivs så här:

”Uteblivna raster och pauser, utebliven pedagogisk utvecklingstid, otillräcklig bemanning samt sjuknärvaro och övertid har i mycket hög omfattning resulterat i samvetsstress, sömnsvårigheter, orkeslöshet med mera”.

Fackförbunden vill att kommunen har svarat innan den 24 mars. Annars hotar de med att kontakta Arbetsmiljöverket. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt