Annons:

Mohanad fixade sin svenska läkarlegitimation på mindre än två år

Mohanad Al Shihabi tillsamanns med sina nya kollegor Margareta Strand och Tino Åberg på Kirurgkliniken i Västervik. Foto: Daniel Nestor/Landstinget

Mohanad fixade sin svenska läkarlegitimation på mindre än två år

Landstingets arbete med nyanlända som har utländsk sjukvårdsutbildning börjar ge resultat. Nu är den förste läkaren redo att påbörja en ST-tjänst. Det handlar om Mohanad Al Shihabi som läst sjukvårdssvenska på Folkhögskolan i Vimmerby.

Annons:

Satsningen inleddes under 2015 och syftet var att landstinget, som under lång tid haft stora rekryteringsproblem, snabbare skulle ta tillvara nyanlända med utländsk sjukvårdsutbildning.

Nyanlända har blivit erbjudna utbildning i sjukvårdssvenska vid landstingets folkhögskolor och språkpraktik inom hälso- och sjukvården, vilket gjort att de nyanlända kunnat få sin utländska läkarlegitimation godkänd fortare. 

– Vi har visat att rätt insatser gör det möjligt att förkorta processen. Landstinget får in medarbetare i hälso- och sjukvården som bidrar med ny kompetens, vilket gynnar länets invånare. Det här är ett kvitto på att våra insatser ger en effektiv och framkomlig väg att snabbare ta tillvara nyanländas kompetens på ett bättre sätt, säger Ingela Lindström, HR-strategi i landstinget.

"Viktigaste i mitt liv"

Kirurgen Mohanad Al Shihabi har fått svensk läkarlegitimation på mindre än två år och börjar nu sin specialisttjänstgöring (ST) på kirurgkliniken. Al Shihabi började på Vimmerby Folkhögskolas språkutbildning i sjukvårdssvenska i maj 2015 och har gjort sin provtjänstgöring på Kirurgkliniken på Västerviks sjukhus. 

– Jag är kirurg och det viktigaste i mitt liv är att få jobba med det jag är utbildad till. Det har varit mitt mål hela tiden. Jag är så glad att få börja jobba nu, säger Mohanad Al Shihabi. 

Sedan starten 2015 har ett 70-tal nyanlända med utländsk sjukvårdsutbildning deltagit i satsningen. Under våren kommer ytterligare ett antal nyanlända läkare i Kalmar län få sina utländska läkarlegitimationer godkända.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt