Annons:

Riksdagskandidat från länet får hård kritik för Downs syndrom-kommentar

Liberale riksdagskandidaten Björn Brändewall har fått hård kritik för en kommentar om Downs syndrom. Foto: Pressbild/Jo Mattsson

Riksdagskandidat från länet får hård kritik för Downs syndrom-kommentar

Björn Brändewall, riksdagskandidat för Liberalerna i Kalmar län, har fått kritik på sociala medier sedan han kommenterat en krönika om Downs syndrom. Vimmerbypolitikern Gudrun Brunegård (KD) har bland annat kallat hans kommentar för "förfärlig".
– Jag kunde säkert ha formulerat mig bättre, säger han till Dagens Vimmerby.

Annons:

Den konservative krönikören Frida Park skrev på Internationella Down syndrom-dagen för två år sedan (!) en krönika i Dalarnas Tidning. Där skrev hon följande rader som avslutning:

"Vad händer med människovärdet om endast de barn som passar in i normen och i drömmen om det perfekta livet får se världens ljus?

Då förblir det goda samhället, där vi inte gör skillnad på människor, en vacker men avlägsen utopi. Verkligheten blir desto mer oangenäm: en värld där det inte längre föds några barn med Downs syndrom.

Då finns det inte längre några sockor att rocka". 

Det fick riksdagskandidaten för Liberalerna i Kalmar län, Björn Brändewall, som också är aktiv i kommunpolitiken i Kalmar, att kommentera krönikan på Downs syndrom-dagen i år.

"Exakt vad är det som är så *önskvärt* med att det ska födas barn med utvecklingsstörningar och ofta dålig hälsa och livslängd? Jag förstår verkligen inte". 

Den liberala politikern fick sedan Frida Park tagit en skärmdump på hans kommentar och lagt ut den på sociala medier mycket kritik. Då skrev liberalen ett blogginlägg där han försökte förtydliga sin kommentar

Sent på Downs syndrom-dagen fick Dagens Vimmerby tag i Björn Brändewall. 

– Jag läste den här krönikan och tyckte att hon hade ett konstigt resonemang, så jag ställde en fråga om det. Den gick kanske att missförstå, men hon svarade inte på frågan utan i stället skärmdumpade hon den och lade ut den på sin egen Facebook-sida. Hon presenterade den inte som en kommentar på sin krönika utan som min åsikt apropå kampanjen "Rocka sockorna". Då kan man ju ytterligare misstolka den, säger Björn Brändewall och fortsätter:

– Det är väldigt viktigt att skilja på att utvecklingsstörningen Downs syndrom är dålig utan att för dens skull på något sätt vilja skambelägga, skuldbelägga eller missakta de som fötts med Downs syndrom. Det var en viktig definition som gick förlorad här. Jag tycker inte att debatten har givit något, utan det har bara handlat om missförstånd. Vi hade bara kunnat fortsätta diskussionen och reda ut det. Det är onödigt att ta något ur sitt sammanhang i stället för att svara på frågan. 

"Kunde ramat in det mer"

Björn Brändewall säger att han kan ångra sin formulering. 

– Jag kunde säkert ha formulerat mig bättre. 

Vad kan du ångra?

– Något ordval, jag kanske kunde ramat in det lite mer att det på något sätt inte är en kommentar kring människor som fötts med Downs syndrom, men jag tycker att det är så självklart att jag inte förstår hur den här tolkningen kunde göras. 

Vad exakt var det du vände dig emot?

– Jag tyckte att det lät som att hon ansåg att det är bra att en del barn föds med Downs syndrom och det tyckte jag var en konstig åsikt, så jag ställde en fråga gällande det. Det kunde ha blivit ett enkelt svar, men i stället blev det så här. 

"Fått mycket stöd"

På sociala medier har det riktats kritik mot liberalen från flera håll. På sin egen blogg kallade Björn Brändewall det hela för ett drev mot honom. En av dem som kritiserat honom är kristdemokraten Gudrun Brunegård från Vimmerby. I en Facebook-kommentar skriver Brunegård att Björn Brändewalls kommentar är "förfärlig". 

– En del har delat och haft arga tillmälen. Men jag har också fått mycket stöd på min egen Facebook-sida, säger Brändewall.

Har du fått intern kritik?

– Nej, de som har läst min förklaring har ju förstått vad jag menar och jag har märkt att många partikamrater har delat mitt inlägg. Det är jag tacksam för. Det jag uttryckte var inget politiskt ställningstagande utan en fråga. I den akademiska världen finns det något som kallas för välvillighetsprincipen, om man i en diskussion säger något som kan tolkas illa men också på ett positivt sätt, som för diskussionen framåt, så tar man den välvilliga tolkningen. I den politiska världen är det dock vanligare att försöka misstolka saker så negativt som möjligt och det är tråkigt. 

Vad känner du kring att folk endast ser din kommentar och bildar sig en uppfattning utifrån det?

– Det är tråkigt. Många kommer att ha en stark åsikt utan att veta vad jag menade och vad det egentligen innebar. Min fråga handlade egentligen inte om abort, men många har tolkat det så. Tajmingen var dålig, jag hade inte tänkt på att det var Rocka sockorna just i dag. Jag har själv deltagit tidigare och jag har varit skolpolitiker i Kalmar i över tio år. Jag har kämpat extra mycket för särskolebarn, att de ska få ordentliga förutsättningar, kämpat för rätten till personlig assistans. Jag tycker att det är beklagligt att jag ens behöver förklara en sådan här sak.

Kan du förstå att det väckte extra mycket uppmärksamhet i och med att den skrevs på Downs syndrom-dagen? 

– Särskilt när det presenterades som att jag hade uttryckt det här apropå Rocka sockorna, men i själva verket var det apropå en krönika. 

"Hon ska ha all cred"

Tolvåriga Nathea Anemyr, som förra året blev Årets Vimmerbybo, är den som flitigast drivit opinion för att människor med diagnosen Downs syndrom ska uppmärksammas. Hennes syster Noelle har Downs syndrom och Nathea Anemyr fick Sverige att få upp ögonen och ta på sig olika strumpor för att hylla olikheter. 

– Den tjejen ska ha all cred, hon gör en väldigt bra sak när hon uppmärksammar att människor med Downs syndrom är precis lika mycket värda som alla andra. Vi ska inte diskriminera människor med Downs syndrom, de ska få allt tänkbart stöd så att de kan leva friska och fria liv. Men vi ska alltid sträva efter att nästa generation ska födas ännu friskare. Jag ser ingen motsättning i det. 

Hur har kritiken påverkat dig på ett politiskt och personligt plan?

– Mest på det sättet att jag inte har hunnit ägna mig åt mitt jobb så mycket som jag skulle ha gjort. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt