Annons:

Kommunen i förhandling med kyrkan i dag

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) vill få till en affär med Linköpings stift. Foto: Simon Henriksson

Kommunen i förhandling med kyrkan i dag

Kommunen vill få loss 45 hektar av kyrkans mark norr om stan. I dag träffades parterna för en förhandling.
– Jag upplever att kyrkan känner av ett tryck från samhället, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Annons:

I utbyte har Linköpings stift, som förvaltar marken, krävt 180 hektar skog i Rumskulla. En oberoende värdering har gjorts och marken i Rumskulla är värderad till 12,7 miljoner och marken i Vimmerby till 5,4 miljoner.

Värderingarna togs fram till den förhandling mellan parterna som ägde rum i dag.

– Jag är inte beredd att byta 180 hektar mot 45, men det är svårt att säga hur långt vi kan gå. Vi får se vad som kommer ut av förhandlingen i dag, sa kommunalrådet Tomas Peterson under eftermiddagen.

Påverkar VOK-beslutet?

Marken är beläggen i anknytning till Kohagen. När kommunen för en tid sedan meddelade att en ny förskola skulle byggas i VOK-skogen fick man massiv kritik. Ett skäl till placeringen var det låsta förhandlingsläget mellan kommunen och kyrkan.

 – Jag upplever att kyrkan känner av ett tryck från samhället, men det känns inte sannolikt att vi ändrar placeringen av förskolan. VOK-skogen ligger mer centralt i stan och det bor och kommer att bo fler barn i det området jämfört med Kohagen. Det är också bra om vi kan framtidssäkra mark i närheten av stan.

”Åtskilliga miljoner”

I stället vill Peterson att marken vid Kohagen ska användas till nya villor och eventuellt en ny skola. Ett aber är den stora kraftledning som finns i området.

– Det går att gräva ned den, men det kostar åtskilliga miljoner.

Hur mycket?

– När ALV skulle gräva ned en mycket kortare sträcka kostade det sju miljoner. Nu kanske det är enklare markförhållanden här, men det är samtidigt en längre sträcka.

Gatuchefen Andreas Horste hänvisar alla frågor i ärendet till Tomas Peterson (M). 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt