Annons:

Vänsterpartisten överraskades med nyheter från kommunalrådet:

Vänsterpartisten Lars Johansson. Foto: Arkivbild

Vänsterpartisten överraskades med nyheter från kommunalrådet: "Måste visa framfötterna"

Det saknas politisk vilja att göra smarta framtidsval från den politiska ledningen i Vimmerby. Det menade Lars Johansson (V) i en interpellation om energipolitiken i kommunen.
– Mycket görs redan och kommer att ske i närtid, svarade kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

Under det senaste fullmäktigesammanträdet var Lars Johanssons (V) interpellation till Jacob Käll (C) om energipolitiken i kommunen uppe. 

Vänsterpartisten skrev i sin fråga att alliansmajoriteten stoppat all etablering av vindkraft i kommunen samt att Vimarhem valt att inte satsa på de energieffektiviseringar som planerats vid nybyggnation av hyresgäster. 

"Det verkar inte finnas en politisk vilja att göra smarta framtidsval från den politiska ledningen i kommunen. Bara en kort utblick över kommungränserna visar också att stora solcellsparker planeras i både Hultsfred och Kinda. Från Vimmerby hörs det ingenting", skrev Lars Johansson.

Han formulerade sin fråga till Käll så här: 

"Vad gör Vimmerby kommun under din ledning för att bidra till en billig energitillgång för sina medborgare och företag, och hjälpa till att ställa om samhället på ett hållbart sätt?". 

Jacob Käll (C) hade ett uförligt svar i fullmäktige och menade att man inte tagit något beslut om att stoppa möjligheterna till vindkraft.

– Vad vi tagit beslut om är att pausa diskussioner med intressenter tills dess att vi har bättre underlag i form av en aktuell vindbruksplan, svarade Jacob Käll.

"Kommer ske i närtid"

Jacob Käll poängterade att man från forskarhåll pekar på att de svenska invånarna vant sig vid billig el och därmed slösar med den.

– Vår elförbrukning är bland världens högsta per capita och det beror alltså då inte bara på klimat eller elintensiv industri. Utifrån min kunskap om företagens villkor så vågar jag påstå att även företagen vill ha låga priser men framför allt vill de kunna ha förutsägbara priser och säker tillgång. Vad gäller det senare är det därför glädjande att den kraftledning som projekterats av EON sen många år tillbaks från Kisa till Vimmerby nu ser ut att vara färdig i slutet av 2023. Den kommer att rejält mångfaldiga tillgången av el för våra företag, sa Käll.

Kommunstyrelsens ordförande pekade också Åbro Bryggeris investering på en solcellspark. 

– Det sker i gott samarbetet med VEMAB och en del av investeringen består i att dra överföringskablar just mellan Åbro och VEMAB. Vi i kommunen har själva avsatt medel i budgeten för en eventuell solcellsanläggning på den övertäckta deponin på Återvinningscentralen. Vimarhem har redan solelslösningar på några av sina befintliga fastigheter och planerar för det även på Uven. Oavsett om statliga bidrag eller inte beviljas. Där har man också beslutat att satsa på ett dyrare hus med höga isolervärden. 

Kommunalrådet påpekade också att el som säljs från VEMAB är förnyelsebar och att cirka en fjärdedel av den produceras lokalt i Vimmerby. 

– All fjärrvärme produceras till 100 procent av biobränslen och förutom till Vimmerby tätort är nu närvärmesystem också utbyggt i Frödinge, Södra Vi, Gullringen och Storebro. Vi har mycket att göra kring en omställning samtidigt som ganska mycket redan görs och kommer att ske i närtid.

Flera nyheter i det här

Lars Johansson (V) tackade Jacob Käll (C) för det utförliga svaret.

– Det var flera nyheter i det här svaret för mig. Kanske är kommunen dålig på att kommunicera eftersom man får nyheter så här eller så har informationen inte nått fram. Att VEMAB har en roll i Åbros satsning är bra och även om Vimarhem ska göra satsningar på lågenergi och solceller. Jag har tolkat det i media som att det inte skulle göras, så det är glädjande att man ändå satsar på det, säger han och fortsätter:

– Det handlar om att visa framfötterna när det gäller energiomställning och energieffektivisering. Jag är inte helt nöjd ändå. Man framställer det nu som att VEMAB och Åbro gör det här, men det är trots allt ett privat initiativ. Kommunen måste visa framförtterna mer gällande de här investeringarna. 

Han berörde även frågan om vindkraft, som kommunen stoppat helt i väntan på en ny vindbruksplan.

– Det finns ett signalvärde i att Vimmerby kommun stänger det här helt under tiden.

"Blev väldigt sur"

Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C) ville också svara Lars Johansson (V).

– Vimarhem har haft solpaneler i många år, bland annat på Lönnen vid Bondebygatan, på Storgatan samt i Norrgården på Bullerbygatan. Vi jobbar också ständigt med värmeväxlare och ventilation. Som en parentes kan jag nämna att vi har tre gasbilar och fyra elbilar, sa Danlid.

Han berörde även frågan om Vimarhems byggnation på Uven.

– Vi tittade på bidragsreglerna och blev väldigt sur när det förändrades i den här högerbudgeten som du kallar det. Jag har påtalat det för partikamrater, att det här var ett stöd som är rimligt. 

De indragna statliga stödpengarna kan leda till att Vimarhem tvingas avstå vissa tilltänkta åtgärder.

– Det känns väldigt långt borta just nu.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt