Annons:

37 procent av eleverna ratar Vimmerby gymnasium

37 procent av eleverna som ska börja gymnasiet i höst väljer bort Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

37 procent av eleverna ratar Vimmerby gymnasium

Lika stora andel som i fjol väljer gymnasieutbildning i en annan kommun. 37 procent av Vimmerbyeleverna försvinner till andra kommuner enligt det preliminära antagningsbeskedet.
– Vi är absolut inte nöjda, säger BUN:s ordförande Lis-Astrid Andersson (S).

Annons:

Den preliminära antagningen till gymnasiet är avslutad. Fler elever än på åtminstone fyra år har sökt Vimmerby gymnasium – men andelen Vimmerbyelever som väljer gymnasium i hemkommunen ligger kvar på samma nivå som förra året: 63 procent.

175 elever väljer gymnasieutbildning på hemmaplan medan 65 sökt utbildningar i andra kommuner. Nästan fyra av tio väljer alltså ett gymnasium i en annan kommun. 31 av dem har valt program i Hultsfred, vilket det bara var 17 som gjorde 2016.

 Få elever från Kinda

Antalet elever från andra kommuner som väljer Vimmerby gymnasium är betydligt färre: 37 stycken. Det är dock en förbättring jämfört med fjolårets 32. 15 av de som valt Vimmerby i år kommer från Hultsfred, 13 från Västervik, 5 från Eksjö, 3 från Kinda och 1 från Visby.

De skolor som Vimmerbyeleverna valt i andra kommuner erbjuder andra program och/eller inriktningar. Någon enstaka har sökt ett program som finns i Vimmerby på en friskola i en annan kommun.

– Vi är absolut inte nöjda med det här och måste analysera varför det ser ut som det gör. Det är inte heller positivt för ekonomin, säger Andersson. 

 Programmen kan försvinna

Industriprogrammet har bara en sökande. Hotell- och restaurangprogrammet är inte mycket bättre med fyra. Deras framtid är nu osäker.

– Vi måste diskutera det. Den här antagningen är bara preliminär så vi får se om det förändras, säger nämndens ordförande Lis-Astrid Andersson.

Samhällsprogrammet, naturprogrammet och teknikprogrammet är de överlägset mest populära. Av eleverna som sökt till Vimmerby gymnasium har 31 sökt fotbollsprofil, 19 dansprofil och sex ishockeyprofil.

– Det är jättebra, säger Peter Karlsson.

– Vi tittar på om vi kan erbjuda fler profiler. Litteraturprofil hade varit spännande, säger Andersson. 

"Stort söktryck"

Barn- och utbildningsnämnden har också fattat beslut om att förlänga satsningen på vård- och omsorgscollege med fem år. Kostnaden är 42 000 kronor per år och delas av BUN och socialnämnden.

– Det är ett stort söktryck och vad jag förstår har det slagit väl ut. Utbildningen styrs av de behov som finns, säger förvaltningschefen Birgitha Sahlin. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt