Annons:

19 barn drabbade av intagningsstoppet i slutet av maj

Förvaltningschefen Birgitha Sahlin ser en ljusning i den svåra situationen inom förskolan. Foto: Vimmerby kommun

19 barn drabbade av intagningsstoppet i slutet av maj

I april drabbas åtta barn av kommunens intagningsstopp i förskolan. Den 31 maj kommer siffran vara uppe i 19 – men kommunen hoppas ha öppnat sin nya avdelning under andra halvan av maj.

Annons:

Den planerade avdelningen i Granen kommer att ha 25 platser och kommer att täcka platsbristen inom förskolan på kort sikt.

Kommunen väntar på ett bygglovsbesked från miljö- och byggnadsnämnden. I måndags berättade DV att kommunen hoppas kunna öppna avdelningen under den andra halvan av maj. Däremot har kommunen skjutit fram förhoppningen om när de fyra paviljongerna vid Lunden kan tas i bruk. Mitten av juli har blivit 31 augusti.

– Fastighetschefen har sagt att vi lurar oss själva om vi tror att vi kan flytta in innan dess, men det ser positivt ut framåt och 15-timmarsbarnen går hem under sommaren, säger Birgitha Sahlin.

"Fler vikarier igång"

Även rekryteringsprocessen tycks ha lossnat.

– Vi har fått in många ansökningar till de nya avdelningarna och det är både barnskötare och förskolepedagoger. Vikariebiten har också lossnat lite, vi har fler vikarier igång nu. Däremot är det svårt att få vikarier till ytterområdena, säger BUN:s ordförande Lis-Astrid Andersson (S).

Enligt Sahlin har beslutet att erbjuda heltidstjänster påverkat.

– Det tror jag och sedan är det jobb inne i stan och det påverkar också. Det finns intern personal som sökt de här tjänsterna.

– Det är klart att det är mer attraktivt om det är en fast tjänst, säger oppositionssamordnaren Peter Karlsson (C).

 "Väldigt professionellt"

För en tid sedan gjorde politikerna i nämnden ett verksamhetsbesök där personal från i stort sett samtliga förskolor deltog.

– Det var ett jättebra verksamhetsbesök. Medarbetarna är trötta, slitna, det är stora barngrupper och man efterfrågar planeringstid, säger Andersson. 

Var det något som kändes överraskande?

– Nej, men man slogs av vilket fantastiskt jobb personalen gör och hur nöjda föräldrar vi har trots en svår och tuff situation.

Även förvaltningsledningen har gjort ett verksamhetsbesök i förskolan.

– Det som slog mig var det systematiska kvalitetsarbetet, hur pedagogerna hela tiden funderar på hur man ska förbättra lärandet och få mer tid till det. Det var väldigt professionellt, menar Birgitha Sahlin.

Förvaltningen har även inlett ett utvärderingsarbete där man träffar två föräldrar per förskolechef. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt