Annons:

NEJ TILL GRATIS HALKSKYDD FÖR ÄLDRE

Socialnämnden vill inte dela ut gratis halkskydd till personer över 65 år. Foto: Västerviks kommun

NEJ TILL GRATIS HALKSKYDD FÖR ÄLDRE

Socialnämnden gav i dag avslag till Sverigedemokraternas motion om att införa gratis halkskydd till personer över 65 år. Bland annat anser nämnden att halkskydd faller inom individens ansvar.
– Vi ligger på minus och då är det oansvarigt att dra på sig extrakostnader, säger nämndens vice ordförande Marie Nicholson.

Annons:

Motionen föreslår att alla personer över 65 år får gratis halkskydd. Ärendet har tagit flera vändor – men i dag satte socialnämnden ned foten i frågan. Politikerna var eniga om att föreslå att kommunstyrelsen avslår motionen.

– Vi tycker att det är ett eget ansvar. Gör kommunen en upphandling tar vi ifrån handeln möjligheten att sälja halkskydd från lokala butiker och andra kommuner som har infört det här har inte kunnat påvisa att det har minskat antalet halkolyckor, säger Eva Berglund.

”Ens eget ansvar”

Kommunens kostnad skulle landa på cirka 100 000 kronor.

– Det är inte därför vi avslår motionen, men vi ligger på minus och det vore oansvarigt att dra på sig extrakostnader. Det här handlar om en liten engångskostnad för individen på 40-60 kronor och tycker man att det är bra med halkskydd så är det ens eget ansvar att köpa det. Individen måste ta ansvar för sig själv. Vi delar inte ut tandborstar till människor och vi ska lägga våra resurser på de personer som inte kan ta hand om sig själva. Det finns väldigt bra argument för halkskydd, men någonstans måste vi dra gränsen. Har man absolut inte råd är man föremål för försörjningsstöd, säger Marie Nicholson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt