Annons:

Socialnämndens fruktan: 6 miljoner i ökade kostnader

Marie Nicholson (M) och Eva Berglund (S) kan få ännu större problem att få ihop budgeten. Foto: Jakob Karlsson

Socialnämndens fruktan: 6 miljoner i ökade kostnader

Socialnämnden på väg mot nytt underskott. Mycket värre än prognosens -5,5 miljoner kan det bli. Beroende på Försäkringskassans bedömningar kan kostnaderna öka med 6 miljoner kronor per år.
– Självklart fruktar vi det, säger vice ordförande Marie Nicholson (M).

Annons:

Försäkringskassans allt hårdare bedömningar inom LSS har lett till enorm kritik under de senaste månaderna. Många funktionshindrade och dess anhöriga har drabbats av de hårdare reglerna.

En annan part som påverkas är kommunerna. För närvarande väntar kommunen på sju besked från Försäkringskassan. Bedöms personerna ha ett stödbehov under 20 timmar i månaden faller kostnaden på de kommunala skattebetalarna.

Notan kan bli mellan 900 000 och 6 miljoner kronor – per år.

– Om den personliga delen bedöms ha ett behov på 20 timmar per månad tar Försäkringskassan hela kostnaden, men blir det mindre än det hamnar det hos oss. Vi har ingenstans vi kan hänvisa de här personerna till utan kommunen är det sista sociala skyddsnätet, säger ordföranden Eva Berglund (S).

"Kan slå väldigt hårt"

Socialnämndens prognos för 2017 ligger på -5,5 miljoner efter det första kvartalet.

– Självklart fruktar vi resultatet av de här bedömningarna och det kan slå väldigt hårt mot kommunens ekonomi, men allra mest drabbar det de anhöriga som får gå ned i arbetstid. Kostnadsutvecklingen inom LSS är väldigt oroväckande, men man måste se över vad det allmänna ska stå för. Nu puttar man bara över problemet till kommunerna, menar Nicholson. 

Det väntade underskottet i år beror främst på den underfinansierade verksamheten för funktionshindrade.

– Vi flaggade för det i november och budgeten är underfinansierad. Vi har inte täckning för kostnaderna inom funktionshinder, säger Berglund. 

I augusti väntas det nya gruppboendet stå klart.

– Vi har en del unika lösningar nu, men vi tror inte det nya gruppboendet kan göra mer än stabilisera underskottet. Redan 2019 behöver vi ett till gruppboende, behoven ökar. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt