Annons:

SD i landstinget:

SD ville stryka vissa delar ur förslaget till ny regional biblioteksplan. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

SD i landstinget: "Ska inte uppmuntra att läsa på arabiska"

Sverigedekomraterna sade nej till ökad flerspråkighet i förslaget till ny regional biblioteksplan. Partiets krav mötte motstånd.
– Det är inte bibliotekens roll att uppmuntra nyanlända att läsa böcker på arabiska, sade Bo Karlsson (SD), enligt tidningen Barometern, i landstingsstyrelsen.

Annons:

Samtliga partier i landstingsstyrelsen förutom Sverigedemokraterna ställde sig bakom förslaget till länets regionala biblioteksplan för de kommande fyra åren under onsdagens landstingsstyrelse i Kalmar. 

På förhand såg ärendet ut att gå snabbt. Men SD hade fyra yrkanden på ändringar i planen. Två av dem var att stryka punkterna "främja flerspråkig service" och "verka för att litteratur på flera språk genom aktuella översättningsprogram och nedläggningar", skriver Barometern. 

– Återigen lägger SD fram förslag som riktar udden mot människor med en annan bakgrund. Det är häpnadsväckande att man riktar in sig mot människor som vill lära sig ett nytt språk, svenska, bemötte Jonas Hellberg (S).

Förslagen sågades

Samtliga partier sågade SD-förslagen och kallade det för "skamligt" och "tragiskt häpnadsväckande". 

– Det är inte bibliotekens roll att uppmuntra nyanlända att läsa böcker på arabiska. Vill man lära sig svenska språket gör man inte det genom att läsa böcker på sitt modersmål, det är sämsta tänkbara sätt, bemötte Bo Karlsson (SD).

Resultatet av debatten blev att SD:s yrkanden röstades ned. Biblioteksplanen går nu vidare till landstingsfullmäktige för avgörande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt