Annons:

V om ekonomin:

Lars Johansson (V) tror att invånarna har svårt att förstå att det pratas om kris när prognosen pekar på 25 miljoner kronor plus.

V om ekonomin: "Pratas om kris – och så är det 25 miljoner plus"

25 miljoner kronor i överskott. Det ser Vimmerby kommun ut att gå mot 2017.
Alla nöjda? Nej, inte Vänsterpartiet.
– Överallt pratas det om kris och så går vi 25 miljoner kronor plus. Det tror jag gör att människor inte förstår, säger Lars Johansson (V).

Annons:

Prognosen efter mars månad pekar på ett plusresultat för Vimmerby kommun på 25,4 miljoner kronor. Det är 8,4 miljoner kronor bättre än det budgeterade resultatet. 

Så här lät det på gårdagens pressträff.

– Vi är inte mycket nöjda, men nöjda, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) om prognosen.

En som inte är nöjd är Lars Johansson. Vänsterpartisten, som numera bara sitter i kommunfullmäktige, reagerar på budgetuppföljningen. 

– Att vi lade en annan budget, vet du ju. Vi presenterade det tydligt att det var mycket luft i budgeten, att det var mycket säkerhetsmarginaler. Vi ansåg att vi måste satsa på verksamheterna i stället. Ett bra ekonomiskt resultat är bra, men sker det till priset av att människor och personal mår dåligt och att vi inte har resurser i verksamheterna, då är det inte hållbart eller försvarbart, säger Lars Johansson (V).

"Det är underbudgeterat"

Att barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden inte fått så mycket pengar de önskat gör det hela värre, menar han. 

– Vi visste ju det här, förskolan har diskuterats länge, det står till och med i budgethandlingarna att förskolan behöver mer resurser och att det saknas platser. Det här har vi vetat i flera år, ändå skjuter man till mindre pengar än antalet extrabarn, det saknades pengar i budgeten i förhållande till hur många fler barn man har. För socialnämnden är det likadant, det är underbudgeterat.

Man kunde ha använt en del av det här förväntade överskottet, menar du?

– De här pengarna finns, de fanns i en egen budgetpostram som var för valnämnd, räntor och framtida investeringar. Ren säkerhetspost på 9,3 miljoner kronor. Men det här har vi inte ens fått en kommentar om från de andra partierna, vi har skrivit om det i båda tidningarna och vi har tagit upp det i fullmäktige. Men ingen har bemött det här. Det är ledsamt, tycker jag. 

Kan du ha förståelse för att man efter det som hände 2014 vill ta höjd för att få en stabil ekonomi?

– Ja, men då ska man tala klarspråk. Då ska man säga "vi behöver ha ett jättestarkt resultat och det är viktigare än att vi satsar på förskolan". Det hade man kunnat säga, men nu lade man resultatet på en lägre nivå och sedan lade man luftiga kostnadsposter, som oförutsedda medel och extra för risken för höjda räntor. Visst, det finns alltid osäkerheter i en budget och vill man vara på den säkra sidan så ska man ha stora marginaler. Men man måste titta på verksamheterna också och det vi kan göra. Man kan inte bara titta på ekonomin. Det här är politik. Man uttalar sig ofta, även från Socialdemokraternas sida, som att det här inte är något vi styr om, men allt är politik. Regeringen med Vänsterpartiet har skjutit till mer medel och det har gjort stor skillnad. Framtida problem som vi har med en åldrande befolkning kan vi inte lösa med att dra ned och göra en sämre omsorg. Det kan vi bara lösa med mer resurser och det kommer från statligt håll. Ändå säger lokala politiker att det inte finns något att göra åt det och det är politik.

"Något kan hända"

Lars Johansson menar att det var klart sedan tidigare att prognosen skulle se bättre ut än budgeterat. 

– Absolut. Sedan kan det hända något katastrofartat, det är klart, något kan hända. Ett stort företag kan gå omkull, man kan aldrig vara helt säker. Men om inget dramatiskt händer, så är det så. Det finns liksom inga skäl just nu att tro att räntorna ska sticka iväg under året och då måste man förhålla sig till det, tror jag. 

Varför tror du att ni är de enda som reagerar, då?

– Jag vet inte varför inte oppositions- eller majoritetspartierna gör något. Antingen tycker de att det bara är viktigt att betala av på skulder? Jag vet inte. Man ska komma ihåg att skulderna kostar nästan ingenting nu, det är en minimal kostnad för kommunen just nu med så låga räntor. Hur bråttom är det? De kanske inte ser det. När jag säger svart eller vitt, så står det ju inte i klartext. Det står ju i siffrorna, men som politiker i Vimmerby kommun kan man inte vara ekonom på det sättet, men man ska ställa frågor: "Vad betyder det här?" och sedan vara kritisk. Men jag vet inte om det händer. Ingen har ju bemött mig i alla fall. Det tycker jag är dåligt och det gör mig lite uppgiven. Det blir onödigt att debattera och engagera sig.

"Sänder konstiga signaler"

Vänsterpolitikern tycker att det här sänder konstiga signaler till Vimmerbyborna. 

– Vi pratar väldigt mycket om att det är kris, vi har inte råd, personalen får höra att det är ett pressat läge hela tiden och så läser man i tidningen att det är 25 miljoner kronor plus. Det gör att människor inte förstår, tror jag. Där har politiken ett ansvar att debattera och ge en förståelse för helheten. Får man höra att man inte har råd och vips är det 25 miljoner kronor, då tror jag inte att man förstår det och det bygger inte heller förtroende.

V menar att man måste väga intressen mycket mer.

– Det här är ju pengar som kunde gått till välfärden, men vi säger inte att vi inte ska ha ett plusresultat, det måste vi, men man måste hela tiden väga det mot varandra. Hur mycket kan vi betala av på skulderna jämfört med hur verksamheterna fungerar. Hur har våra barn det och hur har personalen det. Det pratas mycket om ekonomi och om att bygga, men lite om att satsa på personalen trots att ohälso- och sjuktalen ökar. Det ger inga konsekvenser när vi ska fördela pengarna. Vi kanske inte kan göra båda. Det är egentligen ganska enkelt, men samtidigt svårt. Sambandet är enkelt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt