Annons:

KD: Vi kommer kämpa för att behålla 49 mandat i fullmäktige

Gudrun Brunegård är orolig för den politiska organisationen i Vimmerby. Foto: Kristdemokraterna

KD: Vi kommer kämpa för att behålla 49 mandat i fullmäktige

Majoriteten har öppnat för att minska antalet mandat i fullmäktige. Nu ryter Kristdemokraterna ifrån.
– Det är oroande att företrädare för majoriteten är så maktfullkomliga att de vill pruta bort den breda politiska representationen i kommunfullmäktige, säger Gudrun Brunegård i ett pressmeddelande.

Annons:

En fullmäktigeberedning ska sätta den politiska organisationen i Vimmerby för nästa mandatperiod. De två maktbärande partierna har öppnat för att minska antalet mandat i Vimmerby högsta beslutande organ. 

Gudrun Brunegård och Kristdemokraterna gillar inte förslaget. 

– Med en mindre fullmäktigeförsamling finns det plats för färre partier. Det underminerar demokratin, om det blir en större andel invånare som saknar företrädare som de känner representerar deras åsikter. 

"Inte någon god demokratisk representation"

Kristdemokraterna tycker även att nämnderna är för små. 

– Det är viktigt att den politiska organisationen speglar den bredd i åsikter som väljarna uttrycker på valdagen. Vi kristdemokrater har haft synpunkter på den nuvarande modellen. Nämnderna är så små att hela oppositionen endast har två platser att dela på. Det innebär i vissa fall att nämndens ordinarie ledamöter endast representerar tre partier. Det är inte någon god demokratisk representation, när merparten av partierna utestängs från information och beslutsfattande. 

"Det kan vi inte acceptera"

Brunegård är rädd för att maktkoncentrationen blir total för de tre stora i Vimmerby: Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. 

– Tänker sig majoriteten att krympa ihop fullmäktige kan det gå så illa i Vimmerby att bara de tre största partierna får något att säga till om. Det kan vi inte acceptera. Därför har Kristdemokraternas styrelse gett våra representanter i den parlamentariska gruppen i uppdrag att verka för att bibehålla 49 ledamöter i fullmäktige och att öka nämndernas storlek, avslutar Gudrun Brunegård (KD).

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt