Annons:

Trots sänkta ersättningen för ensamkommande – nämnden går plus ändå

Eva Berglunds (S) socialnämnd kan använda pengar från ensamkommande verksamheten till andra verksamheter i år också. Foto: Simon Henriksson

Trots sänkta ersättningen för ensamkommande – nämnden går plus ändå

Den statliga ersättningen för ensamkommande barn minskas rejält från och med 1 juli. Redan nu har socialförvaltningen lyckats ställa om verksamheten.
– Vi kommer inte dra på oss några extra kostnader, säger ordförande Eva Berglund.

Annons:

Verksamheten för ensamkommande barn har varit en ekonomisk superaffär för Vimmerby kommun. Förra året var intäkterna från Migrationsverket 26 miljoner högre än kommunens faktiska kostnader.

Ersättningen har legat på 1 900 kronor per barn och dygn. Från och med 1 juli minskas den rejält. Då får kommunerna 1 360 kronor per barn och dygn.

Vimmerby kommun har redan ställt om verksamheten. Bland annat har Gula Villan i Gullringen stängts.

– Vi har hållit tidsramen och kommer inte dra på oss några extra kostnader. Av personalen är det inte någon som blivit uppsagd, utan man har blivit erbjuden en annan tjänst, säger Eva Berglund (S). 

Snart för många boenden?

Kommunens fördelningstal ligger på tre ensamkommande barn under 2017 – men i mitten av april hade inte ett enda barn kommit.

– Under 2016 kom det två stycken och det var i början av året. Det i sig kan bli ett problem, för barnen blir äldre och får vi inte fler barn har vi inte volymen som krävs till de boenden vi har, menar Marie Nicholson (M). 

Vimmerby kommun har tre boenden för ensamkommande i dag. Ett i Locknevi, ett i Södra Vi och ett i Vimmerby.

– Mot slutet av året kommer vi se över våra boenden igen.

"Kan inte ta pengar"

Förvaltningen bedömer att verksamheten ger ett litet överskott i år också.

– Att vi gick så mycket plus förra året berodde på att vi var så många i varje rum på Vimarhaga. Nu tror vi att kommer kunna gå lite plus. Beskedet är att vi gör en förändring snabbt, för vi kan inte ta pengar från andra verksamheter till detta, menar Berglund. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt