Annons:

Ordföranden: ”Nämnden var överens om att sänka avgiften”

Lars-Inge Green (S) menar att Björkbacken Turism inte behandlats annorlunda för att företaget ägs av förre kommunalrådet Micael Glennfalk (M). Foto: Rebecka Fredriksson

Ordföranden: ”Nämnden var överens om att sänka avgiften”

Efter att ha brutit mot plan- och bygglagen får Björkbacken Turism sänkt avgift med hela 75 procent. Det fattade en enig miljö- och byggnadsnämnd beslut om.
– Det var olika omständigheter bakom som gjorde att vi tyckte att det blev en för hög avgift, säger Lars-Inge Green (S), ordförande i nämnden.

Annons:

Förvaltningen ansåg att det inte fanns något skäl för att sänka Björkbackens avgift, som enligt lagens bestämmelser landade på 98 560 kronor. Det gjorde nämnden ändå.

Företaget, som ägs och drivs av ex-kommunalrådet och fullmäktigepolitikern Micael Glennfalk (M), behöver bara betala 25 procent av avgiften.

– Nämnden var överens om att sänka den. Det var lite diskussion innan beslutet, men det var olika omständigheter som gjorde att det blev en för hög avgift. Byggkostnaden var bara 500 000 kronor och då blev det en för hög sanktionsavgift tyckte vi. Det var också en grej som deras byggherre missat. Det var det som avgjorde, plus att man hade sökt bygglov.

 "Var inte så allvarligt"

Green säger samtidigt att förvaltningen inte har något ansvar för att byggnationen påbörjats innan startbesked getts.

– Nej, deras byggherre trodde att det var klart. Det här beror inte på nämnden eller förvaltningen utan de hade missat en komplettering, men vi tyckte inte att det var så allvarligt.

Men är det inte deras ansvar att se till att det finns ett startbesked?

– Förvaltningen begärde komplettering, men företaget som sköter det åt Björkbacken hade missat det… Det är svåra beslut.

Kan andra företag räkna med 75 procents rabatt på avgifter som lagen kräver?

– Det kan jag inte svara på. Det blir lätt att man tror att vi gör det här för att det är Glennfalk, men det har inte påverkat mig och jag tror inte att det påverkat någon annan heller. I så fall skulle nämnden gjort något annat, för han har inte varit så snäll mot nämnden tidigare. Det gäller att försöka hitta rätt beslut, det ska inte baseras på vem det är.

Tror du att medborgare reagerar på att politiker minskar avgiften för ett företag som ägs av en annan politiker?

– Det är omständigheterna som avgör, men det är en balansgång. Egentligen hade han ju inte fått startbesked.

 "Svårt att säga vad som är skäligt"

2015 beslutade nämnden om en byggsanktionsavgift på över 600 000 kronor för Vimmerbyföretagaren Henrik Samuelsson. Beslutet överklagades till Länsstyrelsen som helt rev upp nämndens beslut.

Storleken på beloppen avgörs av en beräkningsmodell som den statliga myndigheten Boverket beslutat om.  

– Det finns en mall att räkna efter som vi inte har beslutat om. Vi har möjlighet att sätta ned avgiften om vi tycker att det är oskäligt. Bygger någon svart sätter vi inte ned avgiften, då tar vi inte någon hänsyn.

Enligt Boverket kan man sänka avgiften till hälften eller en fjärdedel. Varför blev det 25 procent och inte 50?

– Det kan jag inte svara på, det var efter en diskussion i nämnden och vi tyckte att det här var skäligt. Man hade lämnat in handlingar, men det blev en miss på lite småsaker. Ska man hårdra det så är det svårt att säga vad som är skäligt och vad som är oskäligt.

Hur gick diskussionen i nämnden?

– Det kan jag inte gå in på. Vi var ganska överens från början.

Fotnot: Dagens Vimmerby har sökt Micael Glennfalk. 

Fotnot #2: Mer om beslutet kan du läsa om här.

Fotnot #3: En redogörelse för företagets syn på ärendet kan du läsa här

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt